De Erasmus Universiteit over de actualiteit en het laatste academische onderzoek – dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met dit keer:

  • Hebben bibliotheken, buurthuizen en bewonersorganisaties een levensreddende functie? Professor Godfried Engbersen en Bibliotheek Rotterdam directeur Alice Vlaanderen over het belang van een goede sociale infrastructuur voor kwetsbare groepen.
  • Moeten westerse bedrijven verantwoordelijk worden gehouden voor milieuvervuiling en kinderarbeid? Steeds vaker worden er pogingen gedaan westerse bedrijven en overheden verantwoordelijk te houden voor misstanden elders in de wereld, zoals in het hoger beroep tegen Shell waar half november een uitspraak verwacht wordt. Hoogleraar Liesbeth Enneking over hoe wij in het Westen profiteren van kobaltmijnen in Congo en oliewinning in Nigeria maar anderen de prijs laten betalen in de vorm van kinderarbeid, milieuvervuiling en klimaatschade. Hoe lang kan dit nog doorgaan?
  • Is onze cyberveiligheid nog te garanderen? Cybersecurityexpert Bernold Nieuwesteeg over de groeiende kwetsbaarheid van onze systemen. Wat kunnen we doen tegen de overweldigende hoeveelheid hacks, aanvallen en storingen? En waar gaat het mis als er een cyberoorlog uitbreekt?
  • Humor en memes als politiek machtsmiddel in Amerika? Een minicollege door Ofra Klein over de rol die humor speelt in de verkiezingsstrijd tussen Harris en Trump.
  • Muziek door Christina en Frits van de Erasmus Music Association.

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale en Theater Rotterdam. Presentatie: Geert Maarse.

Kun je niet wachten tot de volgende editie? Kijk of luister vorige edities terug via YouTube of Spotify!

Meer informatie:
Datum: Dinsdag 22 oktober
Tijd: 20:00 – 21:45
Locatie: Theater Rotterdam, Schouwburg (schouwburgplein 25, Rotterdam)
Moderatie: Geert Maarse

Toegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen