De Erasmus Universiteit over de actualiteit en het laatste academische onderzoek – dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met dit keer:

  • De filosofie van het uitsterven? – Lisa Doeland analyseert in haar boek Apocalypsofie (2023) de wanhopige poging om in groene groei, recycling en een circulaire economie nog iets van een uitweg te vinden uit de klimaatcrisis. Ze noemt het ‘gevaarlijke fantasieën’, en we kunnen beter leren ons uitsterven te omarmen. Maar hoe doe je dat?
  • Hoe houden we ons staande in de surveillancestaat? – Marc Schuilenburg (hoogleraar Digital Surveillance) over zijn boek Making Surveillance Public (2024) welke de impact van technologie, algoritmes en kunstmatige intelligentie op ons gevoel van veiligheid onderzoekt. Hoe autonoom ben je nog, als je altijd bekeken wordt door slimme deurbellen, drones en andere apparaten?
  • Bestaat de arbeidersklasse nog? – Voor De Laatse Fabrieksarbeider (2024) ging arbeidssocioloog Fabian Dekker op zoek naar een verloren gewaande groep. Hij schetst hoe zij betekenis geven aan hun werk, wat hun zorgen zijn en welk gat er gaapt tussen arbeiders, managers en de gevestigde politiek.
  • Poep onder de loep? – Een minicollege van Manon Spaander (hoogleraar gastro-intestinale oncologie) over het 10-jarig bestaan van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Waarom is het belangrijk om onderzoek te blijven doen naar de ontlasting van gezonde Nederlanders?

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale en Theater Rotterdam. Presentatie: Geert Maarse.

Kun je niet wachten tot de volgende editie? Kijk of luister vorige edities terug via YouTube of SpotifyOpent!

Datum: Dinsdag 17 september
Tijd: 20.00 – 21.45 (inloop met livemuziek vanaf 20.00 uur)
Locatie: Theater Rotterdam, Schouwburg (schouwburgplein 25, Rotterdam)
Moderatie: Geert Maarse
Toegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen