Kunnen we in de toekomst complete transplantatieorganen maken in het lab?  – Marten Engelse (LUMC) 

Stel, je hebt diabetes type 1. Je insulineproducerende cellen functioneren dan niet meer. Zouden we die cellen niet gewoon kunnen vervangen voor nieuwe cellen, zodat je niet langer chronisch patiënt bent? De sleutel hiertoe zijn stamcellen, die je kunt herprogrammeren tot precies die cellen die bij iemand die ziek is niet meer goed functioneren. Maar wat als je niet alleen gebaat bent bij transplantatie van cellen, maar zelfs een compleet nieuw orgaan nodig hebt? Marten Engelse (LUMC) neemt je tijdens het Science Café mee in het verhaal van stamcel tot aan het maken van een compleet transplantatieorgaan. Hoever zijn we hiermee? En welke (grote) hordes moeten nog genomen worden? 

Hoe kunnen we in de toekomst nog beter leugens, fraude en ander bedrog detecteren? – Sophie van der Zee (EUR) 

Leugens: ze komen in alle soorten en maten. Van alledaagse leugentjes tot aan de leugens van criminelen en terroristen, waardoor zelfs levens op het spel kunnen staan.Sophie van der Zee (Erasmus Universiteit) kijkt vanuit de psychologie en computerwetenschap naar leugens en onderscheidt maar liefst vijf manieren waarop je leugens kunt detecteren. Maar hoe werken die methodes? En hoe betrouwbaar zijn ze? En, ook niet onbelangrijk: hoever willen we gaan we bij het achterhalen van leugens, fraude en bedrog? 

Hoe zorgen we ervoor dat robots jou in de toekomst zo goed mogelijk begrijpen? – Koen Hindriks (VU & TUDelft) 

Als je met een mens een gesprek voert, is het wel zo fijn als die persoon jou begrijpt – en anders tenminste doet of hij je begrijpt. Maar wat gebeurt er als jij praat tegen bijvoorbeeld je nieuwe Google Home, je auto, je telefoon of in de toekomst misschien wel robots in andere vormen en maten. Hoe begrijpt een robot dan wat jij bedoelt? En als hij het in eerste instantie niet begrijpt, hoe leert jouw robot dan wat je wel bedoelt? En kun je met robot Sophia – die afgelopen jaar groot in het nieuws kwam – een beter gesprek voeren dan met Siri op je telefoon? Koen Hindriks (VU & TUDelft) legt je tijdens het Science Café uit wat we nu al kunnen op het gebied van communicatie met robots, welke ontwikkelingen eraan komen en welke van jouw verwachtingen je misschien (voorlopig) beter bij de prullenbak kunt zetten. 

Meer informatie
Datum: din. 18 dec.
Tijd: 20.00 u (19.30u inloop):
Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, den Haag
Moderatie: Eveline van Rijswijk
Ticket informatie | Facebook event
Toegang: gratis
TU Delft, Universiteit Leiden, KABK, NWO, Bibliotheek den Haag.