Pleinen, parken, straten en andere publieke ruimten worden momenteel vooral ontworpen, ingericht en gebruikt vanuit een mannelijke bril. Voor meiden kan daarom de ruimte onpraktisch, onwelkom of zelfs ronduit onveilig zijn. Het is hoog tijd om ruimte te maken voor meiden!

In opdracht van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken zijn onderzoekers van InHolland, Erasmus Universiteit Rotterdam, TUDelft en zelfstandige stadsonderzoekers in samenwerking met Chicks and the City, aan de slag gegaan om uit te vinden wat meiden belangrijk vinden bij de inrichting van de publieke ruimte om zich op hun gemak te voelen.

Deze middag presenteren zij hun bevindingen en delen concrete en originele ideeën om de publieke ruimte uitnodigender te maken voor jonge meiden.

Daarna zijn er drie workshops waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd actief mee te denken over het verbeteren van de publieke ruimte, gebaseerd op de thema’s en inzichten uit het onderzoek.

Voor wie? De middag is interessant voor beleidsmakers, ontwerpers, onderzoekers, jonge meiden en andere bewoners die zich (willen) inzetten voor een stedelijke publieke ruimte waar meiden zich thuis voelen.

Programma 

13:00 – Inloop

13:30 – Presentatie onderzoek ‘Veiligheidsbeleving jonge meiden op Zuid’ door Krista Schram, Hogeschool InHolland, en Natasja Morales, directeur Chicks & the City.

Gevolgd door een reflectie op het onderzoek door Samira van Bohemen van het Erasmus Love Lab

14:30 – Workshops

Co-creatie met meiden, hoe doe je dat (niet)?

  1. Gedragskennis benutten voor een veilige(re) openbare ruimte
  2. Het ontwerpen van een inclusieve stad

15:30-16:30 – Napraten met een hapje en een drankje

Podcast door Chicks and the City: als onderdeel van het onderzoek is de podcast ‘Voel jij je veilig in Rotterdam Zuid’ gemaakt –  deze is al te beluisteren.

Dit evenement wordt georganiseerd door de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam met het doel kennis op het gebied van leefbaarheid in Rotterdam te agenderen, genereren, delen en verbinden.
Zie voor meer informatie: kenniswerkplaats-leefbarewijken.nl

Contact: Marjolein Kooistra, communicatie Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, [email protected] | 0683676038