De Vogel Vrijheid, gecomponeerd door Lex van Delden sr. op de tekst van Jan Willem Schulte Nordholt en uitgevoerd 1955 in het concertgebouw, gaat over de vrienden uit het Amsterdamse studentenverzet, net zo goed als over Nederland, nog nauwelijks hersteld van de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog. Zij gaat zeker over hoe de joodse familie van Delden op het Namenmonument in Amsterdam terug te vinden is.

De Vogel Vrijheid hervindt haar vleugels door het idealisme van de twee verzetsstrijders Van Delden en Schulte Nordholt, dat uitstijgt boven het eigen herstel naar een inclusief samenlevingsideaal ver voordat het zo heette. Bijzonder bewegend van donker naar licht, neemt de slavenopstand een belangrijke rol in. En dit in een tijd waarin nauwelijks iemand bezig was met slavernijgeschiedenis en Nederland net haar Indië was kwijtgeraakt.

Dit omarmend muzikaal idealisme is de reden dat het Amsterdams en Rotterdams studentenorkest op initiatief van stichting Cultuur Generatie van plan waren, de Vogel Vrijheid haar vleugels terug te geven. In een geactualiseerde – urgente – vorm waarbij aan de titel De Vogel Vrijheid Vogelvrij is toegevoegd, de teksten zijn herschreven, de combinatie van delen gefocust op de actualiteit en de relatie met slavernijgeschiedenis met onder anderen muziek van Giuseppe Verdi.

De beweging van donker naar licht wordt erdoor versterkt eens te meer door de uitvoering van uitsluitend jonge studenten, de studenten die Lex van Delden en Jan Willem Schulte Nordholt eens waren tijdens de tweede wereldoorlog.

Dirigent: Coen Huisman
Solisten: Lisa Roth (zang), Séna Nyaku (spoken word)

Meer informatie over het RSO:
Het RSO is een symfonieorkest voor studenten uit Rotterdam en omstreken. Zie voor meer informatie: https://www.nu-rso.nl/home-nl/

Meer informatie:

  • Datum: Vrijdag 24 juni 2022
  • Tijd: 20.30 – 22.00 uur
  • Locatie: Aula
  • Ticket informatie 
    Studenten: € 5,00
    Overige bezoekers: € 8,00

 

Georganiseerd door het Rotterdams Studenten Orkest ism Studium Generale