Deze avond is de tweede van een driedelige reeks rond Music, Clubbing & Identity. Op woensdag 22 maart duiken we in Rotterdam Rave? Hardcore! en op dinsdag 4 april The Ritual of Raving.

Rotterdam, (The) Nighttown

Steden zijn zowel plaatsen van eeuwige verandering als hardnekkige sociale tegenstellingen. Het muzikale nachtleven in Rotterdam vormt hierop geen uitzondering. In deze editie van Muziek, Clubbing & Identity gaan we terug in de tijd en onderzoeken we hoe Rotterdam is veranderd en wat er is verdwenen. Het landschap van nu wordt achtervolgd door de geesten van een muzikaal verleden, elk met een eigen verhaal. Door geografische kaarten te combineren met verhalen over muzikale intriges trapt Thomas Calkins de avond af met een uniek verslag van hoe het muzikale landschap van Rotterdam de afgelopen 50 jaar is veranderd. Daarna volgt een vertoning van de film Nighttown, over de legendarische maar verdwenen Rotterdamse club. Van 1988 tot 2006 was Nighttown een cultureel knooppunt aan de West-Kruiskade, zowel popzaal als dansclub, waar legendarische acts optraden (Nirvana, Ice Cube, Underworld, Amy Winehouse en vele anderen) en waar nieuwe geluiden uit EDM, hiphop, rock en daarbuiten werden gevoed. Na de vertoning zal Timo Koren een Q&A houden met de regisseur van de film, Marcel Haug, en de muziekdirecteur, Mike Redman.

Thomas Calkins en Timo Koren zijn docenten aan de afdeling Kunst- en Cultuurstudies. Beiden bestuderen de verbanden tussen muziekconsumptie/productie, sociale ongelijkheid en de stad. Marcel Haug is een muziek- en comedyprogrammeur, boeker, producent en filmmaker gevestigd in Rotterdam. Mike Redman is een kunstenaar, producent, documentairemaker, labeleigenaar en multidisciplinair kunstenaar gevestigd in Rotterdam.

Over de serie Music, Clubbing & Identity

Wat zou het dagelijkse leven zijn zonder het nachtleven? Voor velen is uitgaan bijna net zo onmisbaar als eten, drinken en slapen voor lichaam en geest. Wat anders kan de stress van de week doen vergeten als een avondje clubben met vrienden? Tijdens de Covid-19 lockdowns kregen de mensen een goed beeld van het leven zonder beukende beats, zweterige dansvloeren en momenten van collectieve extase. En we hebben het erg gemist. Nu het weer in volle gang is, vragen we ons af: wat maakt clubbing en raving zo belangrijk voor mensen? In deze trilogie onderzoeken Studium Generale en researchgroep Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) deze vraag en meer, met documentaires, korte lezingen en professionals uit het veld. Leer alles over collectieve extase, beukende gabberbeats en de rijke uitgaansgeschiedenis van Rotterdam.

 

Meer informatie:

  • Datum: woensdag 29 maart 2023
  • Tijd: 19.00-21.00 uur (Inloop: 18.30u)
  • Locatie: theaterzaal, Erasmus Paviljoen
  • Toegang: Gratis, maar reserveren aanbevolen

 

Georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) en Music Talks

Bron: www.youtube.com