Deze avond is de eerste van een driedelige reeks rond Music, Clubbing & Identity. Op woensdag 29 maart duiken we in Rotterdam, (the) Nighttown en op dinsdag 4 april The Ritual of Raving.

Rotterdam rave? Hardcore!

Rotterdam werd lang beschouwd als de culturele en muzikale tegenpool van zijn rivaal Amsterdam. Als industriële monoliet leek hier weinig ruimte te zijn voor zowel highbrow extravaganza als popmuziekspektakel. Voor buitenstaanders leek Rotterdam een dorre akker. Maar ondertussen ontplooide de stad meer muzikale diversiteit dan denkbaar – van Cabo Verdiaanse klassiekers tot Dancehall hits, van underground Punk tot sociaal bewogen Hip-Hop. Maar er is één muziekgenre dat zo verbonden was met zijn roots dat het zelfs een tijdje ‘Rotterdams’ werd genoemd: Gabber, oftewel Hardcore muziek. Welk ander geluid dan heiharde beats zou deze stad kunnen definiëren?

Deze avond duikt Studium Generale in het genre, het publiek en de beats zelf. Onder leiding van Julian Schaap bekijken we de documentaire Gabbers!, leer je over de working class roots van het genre in een talk van Koen van Eijck en sluiten we af met een Gabber-beats showcase door DJ’s Thrasher en Lucy Furr (PRSPCT Records).

Julian Schaap is assistant professor Sociology of Music en Koen van Eijck is professor Cultural Lifestyles. Beiden zijn werkzaam bij de faculteit ESHCC van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gareth ‘Thrasher’ de Wijk is een wereldwijd bekende hardcore/breakcore DJ/producer en hoofdpersoon achter het PRSPCT label. Malin ‘Lucy Furr’ Kolbrink begon als Hardcore DJ in de vroege jaren 2000 en is uitgegroeid tot een grote naam in Hard Drum ’n Bass.

Over de serie Music, Clubbing & Identity

Wat zou het dagelijkse leven zijn zonder het nachtleven? Voor velen is uitgaan bijna net zo onmisbaar als eten, drinken en slapen voor lichaam en geest. Wat anders kan de stress van de week doen vergeten als een avondje clubben met vrienden? Tijdens de Covid-19 lockdowns kregen de mensen een goed beeld van het leven zonder beukende beats, zweterige dansvloeren en momenten van collectieve extase. En we hebben het erg gemist. Nu het weer in volle gang is, vragen we ons af: wat maakt clubbing en raving zo belangrijk voor mensen? In deze trilogie onderzoeken Studium Generale en researchgroep Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) deze vraag en meer, met documentaires, korte lezingen en professionals uit het veld. Leer alles over collectieve extase, beukende gabberbeats en de rijke uitgaansgeschiedenis van Rotterdam.

 

Meer informatie:

  • Datum: woensdag 22 maart 2023
  • Tijd: 19.00-21.00 uur (Inloop: 18.30u)
  • Locatie: theaterzaal, Erasmus Paviljoen
  • Toegang: Gratis, maar reserveren aanbevolen

 

Georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) en Music Talks