Rotterdam, bekend om zijn haven en zijn doenersmentaliteit, bevindt zich op een kruispunt. Investeert het in de haven of in de gestaag groeiende creatieve sector en kennisindustrie. Wat is kennis waard in een industriestad als Rotterdam? Moet de stad van doeners steeds meer een stad van denkers worden?
Wat moet in de nabije toekomst – letterlijk – de kernactiviteit van Rotterdam worden? Door de voortdurend verschuivende geopolitieke verhoudingen, innovaties op de arbeidsmarkt en een veranderende economie kunnen we niet om de dringende vraag over de economische toekomst van Rotterdam heen. Rotterdam staat op een keerpunt: gaan we miljarden investeren in de haven – om nog grotere schepen te kunnen verwelkomen en te kunnen concurreren met de enorme havens in China – , of steken we ons geld in de creatieve sector van de stad, investeren we in een hoger percentage hoger-opgeleiden en een duurzame notering in de top 3 steden van de Lonely Planet-gids? Wat is op lange termijn de belangrijkste investering voor Rotterdam – en voor Nederland?
Kunnen we het ons nog steeds veroorloven om ons geld in te zetten op ‘denkers EN doeners’ – zoals de slogan van onze universiteit luidt – of wordt het tijd om te kiezen tussen de haven OF het hoger onderwijs? De fundamentele discussie die hieraan ten grondslag ligt, is die over de waarde van kennis en cultuur tegenover de hardcore economie. Wat is kennis waard en hoe draagt kennis bij aan de samenleving? Op welke manier laat de stad Rotterdam zich definiëren door kennis? Wat is de waarde van Erasmus Universiteit en andere instellingen voor hoger onderwijs?
Met haar uitgebreide kennis over de economische geschiedenis van Nederland, als fervent voorvechter van de vrije markt, maar ook als pleitbezorger voor kunst & cultuur, is de wereldvermaarde professor Deirdre McCloskey misschien wel dé persoon om te adviseren over de lange termijn economie van Rotterdam. Een pleidooi voor een “verstandshuwelijk” tussen de geesteswetenschappen en economie als basis voor een nieuwe Gouden Eeuw. Een Gouden Eeuw gestoeld op het humanisme i.p.v. de koopmansgeest, en als sleutel tot het economische voortbestaan van Rotterdam.
Deirdre McCloskey is hoogleraar Economie, Geschiedenis en Engelse taal & Communicatie aan de universiteit van Illinois in Chicago (UIC). Van 2001 tot 2006 was ze gasthoogleraar Filosofie aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar voornaamste onderzoeksinteresses zijn economische theorie en geschiedenis, filosofie, feminisme en statistische theorieën.
Ze beschrijft zichzelf als een “aanhangster van het vrijemarktdenken en als literaire, kwantitatieve, postmoderne, progressief-episcopale vrouw afkomstig uit het Midwesten en uit Boston, die vroeger man was. Niet ‘conservatief’! Ik ben een libertair christen.”
Meer informatie
Datum: donderdag 24 mei 2018
Tijd: 15.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur)
Locatie: CB-01 Theil-building, campus Woudestein
Moderatie: Blaž Remic (ESHCC)
Toegang: Gratis, reserveren aanbevolen.
Georganiseerd door Studium Generale en de Erasmus School of History, Culture and Communication.