Datum: Donderdag 22 februari 2024
Tijd: 20:00 (borrel vanaf 19:30)
Locatie: Keilepand, Keilestraat 9F, Rotterdam
Entree: €10,- (regulier), €6,- (gereduceerd)
Taal: Engels

Kustlijnen die jaar na jaar afnemen. Bosbranden en orkanen die steeds grotere verwoestingen aanrichten. Droogtes die hele regio’s verplaatsen. De mensheid begint de gevolgen van de klimaatverandering te voelen. Maar terwijl er consensus is ontstaan over de oorzaak van deze wereldwijde ramp, begint het uiteindelijke gevolg – een totale verandering van de menselijke geografie op aarde – ons pas te dagen.

In haar alom geprezen boek Nomad Century schetst Gaia Vince de omvang van deze wereldwijde noodsituatie. Met elke graad temperatuurstijging zal een miljard mensen worden verdreven uit de zone waar mensen al duizenden jaren wonen. Hoewel we er alles aan moeten doen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken, is de wrede waarheid dat grote delen van de wereld onbewoonbaar worden.

Hoe kunnen we deze onvermijdelijke klimaatmigratie aan? We zullen als soort naar het noorden moeten trekken, betoogt Vince, naar de bewoonbare randen van Europa, Azië en Canada en de groen wordende poolcirkel. Aan de hand van een schat aan oogverblindende gegevens en originele reportages laat ze zien hoe migratie niet alleen voordelen oplevert voor de migranten zelf, maar ook voor de gastlanden, die vaak te kampen hebben met demografische crises en een tekort aan arbeidskrachten.