Tegenslag stelt in staat om grootse daden te verrichten. Grote blijdschap gaat volgens Nietzsche gepaard met een diepe treurnis, want wie ‘hemelhoog wil jubelen’, moet ook bereid zijn om ‘dodelijk bedroefd’ te zijn, aldus de Duitse filosoof. En in een wereld zonder God (want: “God is dood” – Aldus sprak Zarathustra) wordt de mens gedwongen zelf betekenis aan het leven te geven. Een flinke verantwoordelijkheid. Of biedt het juist verlichting?
In dit filosofisch college vertelt kersverse Denker des Vaderlands en Nietzschekenner Paul van Tongeren over de lessen die we kunnen trekken uit het denken van Friedrich Nietzsche over lijden en de kunst van het leven.
Paul van Tongeren is de Denker des Vaderlands 2021-2022. Hij is emeritus-hoogleraar Wijsgerige Ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven en houdt zich bezig met de deugdethiek van Aristoteles, het nihilisme van Friedrich Nietzsche en publieksfilosofie. Met Leven is een kunst won hij de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek.

Meer informatie
Datum: Dins. 14 sept. 2021
Tijd: 16:30 – 18:00 uur (inloop 16:00 uur)
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein
Moderatie: Lenya Slierendrecht
Toegang: gratis, reserveren aanbevolen via Stager.

Let op: door de nieuwe coronamaatregelen voor universiteiten kunnen wij op dit moment alleen studenten toelaten tot de lezing in het Erasmus Paviljoen. Wil je toch meekijken, maar studeer je niet? Reserveer dan een ticket voor de online lezing.