Ondanks recente schandalen – van de Panama Papers tot de massale witwaspraktijken bij een bank als ING – zijn de structuren die dit mogelijk maken nauwelijks aangepakt. Sterker nog: deregulering en een sterk groeiende financiële sector maken het gemakkelijker dan ooit om kapitaal te verplaatsen, verbergen en vermenigvuldigen. Zo komt het terecht in ons onroerend goed, onze voetbalclubs en onze privéscholen. En, aldus de critici, het beïnvloedt in toenemende mate onze democratische instituties.
Bulloughs noodkreet is onderdeel van een grotere beweging. Rutger Bregman ging het hele internet over nadat hij de financiële elite in Davos had geconfronteerd met hun belastingontduiking. En recent concludeerde het Europees Parlement dat zeven van de EU-lidstaten – waaronder Ierland, Nederland en Luxemburg – zich gedragen als belastingparadijzen.
Hoe heeft dit systeem kunnen ontstaan? Wie zijn de winnaars en verliezers? En is er iets tegen te doen?
Met:
- Oliver Bullough – onderzoeksjournalist en auteur van Moneyland. Een Zoektocht naar het Verborgen Geld van de Superrijken en Multinationals (2019).
- Sandra Phlippen – universitair docent aan de Erasmus School of Economics en hoofd van Group Economics Nederland van ABN AMRO.
Dit programma is een coproductie van Arminius, de Erasmus Universiteit Rotterdam en De Dépendance en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de gemeente Rotterdam.
Informatie:
Datum; maandag 13 mei
Tijd: aanvang 20.00 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie: Arminius (Museumpark 3, Rotterdam)
Tickets: €10 (voor studenten €6)
Website: https://arminius.nu/programma/moneyland/