Duurzame en rechtvaardige steden zijn menselijke woonplaatsen die ernaar streven het leven mogelijk te maken – niet alleen in het heden maar ook voor de toekomst, niet alleen voor mensen, maar ook van en met niet-menselijke wezens en de natuur. Het belangrijkste is dat duurzame en rechtvaardige steden toegang bieden tot wat mensen en samenlevingen niet alleen in staat stelt om te overleven, maar ook om te gedijen en te bloeien, op een rechtvaardige manier en in evenwicht met de natuurlijke omgeving. Maar hoe pakken we rechtvaardigheid precies aan in de stedelijke context? Wat kunnen de spanningen zijn tussen ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid, en hoe pakken we deze aan?

In dit webinar zullen dr. Panagiota Kotsila en prof. dr. Isabelle Anguelovsk van het Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ) hun onderzoek naar stedelijke milieurechtvaardigheid en groene gentrificatie delen.

Tussen de lezingen door is er ruimte voor discussie in kleinere groepen om ervaringen, inzichten en vragen rond stedelijke milieurechtvaardigheid en groene gentrificatie te delen, gevolgd door een plenaire Q&A-sessie waarin deelnemers hun vragen kunnen delen met de sprekers.

Het webinar wordt gefaciliteerd door Karlijn Schipper, Frank van Steenbergen en Flor Avelino, die ook meer informatie zullen delen over het UrbanA-project op #SustainableJustCities en hoe je deel kunt uitmaken van de UrbanA-community. Tijdens het webinar zal kunstenaar Carlotta Cataldi aanwezig zijn om de inzichten uit het webinar te presenteren in een grafische illustratie.

Internationaal en gemengd publiek

Ben je onderzoeker, student, activist, ondernemer, beleidsmaker, anders kritische denker en/of betrokken burger? En ben je geïnteresseerd in duurzame en rechtvaardige steden, en/of in alleen duurzaamheidstransities in het algemeen? Doe mee met dit webinar!

Programma
12:00-12:15: Introductie met Karlijn Schipper, Frank van Steenbergen & Flor Avelino
12:15-12:35: Lezing “Aanjagers van stedelijk milieuonrecht” door Dr. Panagiota Kotsila
12:35-12:50: Groepsdiscussie ronde #1
12:50-13:10: Lezing “Groene gentrificatie” door Prof. Dr. Isabelle Anguelovski
13:10-13:25: Groepsdiscussie ronde #2
13:25-13:50: Q&A + plenaire discussie
13:50-14:00: Afsluiting & opvolging

Deelname is gratis, maar je moet je wel van tevoren aanmelden via deze link. Via deze link kunnen mensen zich tot 15 juni inschrijven, waarna ze bevestigingsmails ontvangen met de zoomlink.

De webinar is volledig in het Engels.