Traumachirurg dr. Joost ten Brinke vertelt in deze lunchlezing over geneeskunde in extreme omstandigheden. Zonder ziekenhuis of medische apparatuur moet er namelijk creatief worden omgegaan met medische problemen. Vaak ook nog in penibele situaties. Hoe spalk je bijvoorbeeld fracturen op een berg tijdens het skiën of vervoer je patiënten in onherbergzame gebieden? Kortom: hoe verleen je levensreddende hulp in extreme situaties?

Dr. Joost ten Brinke is traumachirurg en de oprichter van Stichting Outdoor Medicine. De stichting bevordert (internationale) samenwerking tussen (para)medici (en anderen) die geïnteresseerd zijn in expeditie geneeskunde, wildernisgeneeskunde of geneeskunde in extreme omstandigheden. In deze lezing zal hij ingaan op dit initiatief, wat deze vormen van geneeskunde inhouden, en hoe ze verschillen met het werk van een ‘gewone’ arts.

In de serie lunchlezingen Buitengewone artsen vertellen medici die buiten de muren van het ziekenhuis werken over hun unieke ervaringen. Voor ons buitengewoon, voor hen gewoon buiten. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken als je slachtoffers van een ramp moet identificeren? Of: Hoe verleent men hulp in het midden van een oorlogssituatie? En wat te denken over geneeskunde op de top van de Kilimanjaro?

Gratis toegang, inclusief broodje.

Meer informatie:

  • Datum: 21 maart 2022
  • Tijd: 12:00 – 13:00
  • Locatie: Collegezaal 1, onderwijscentrum Erasmus MC
  • Toegang: Gratis

 

Georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met de ACO – MFVR.