Verslindende passie, eeuwige vriendschap of diepe solidariteit: alhoewel liefde universeel is, ervaren en benaderen we het allemaal op een andere manier. Om nog maar te zwijgen van de moeite en onzekerheid die het ons kost om die liefde te ‘krijgen’ die we nastreven. Wat kan filosofie ons leren over liefde?

Van naar links of rechts swipen, iemand ontvrienden op Facebook of het gevoel van diepe verbondenheid en compassie voor de slachtoffers in het Syriëconflict; in onze huidige tijd lijkt het concept liefde ingewikkelder dan ooit. Wat betekent liefde in ons moderne leven en welke plek neemt het in? Hoe kunnen grote denkers, als Plato of Nietzsche, ons liefdesleven helpen verbeteren? En is liefde iets dat we moeten nastreven, of slechts een speling van de natuur?

De verschillende manieren waarop filosofen door de geschiedenis heen over liefde schrijven, kan ons helpen begrijpen hoe ons hedendaags begrip ontstaan is. Van Eros tot de metafysica van de liefde, van Amor Fati tot compassie. Ook in de filosofie kent liefde vele vormen. Heleen Pott neemt ons mee in de filosofie van de liefde.

Professor Heleen Pott is Socrates Professor of Arts & Culture aan de Erasmus School of History, Culture & Communication en de Faculteit Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit. In haar onderzoek richt zij zich op de filosofie van emoties, en de relaties tussen emoties, cognitie en lichamelijkheid.

Engelstalige lezing, gratis toegankelijk, reserveren aanbevolen.

Meer informatie:
Datum: dinsdag 17 april 2018
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Locatie: Erasmus Paviljoen
Toegang: Gratis
Schrijf je in!

Georganiseerd door Studium Generale