Na een geslaagde digitale editie keert Lof der Geneeskunst dit jaar terug naar de Doelen. Maar door de coronamaatregelen is het maximaal aantal bezoekers bereikt. U kunt natuurlijk wel comfortabel vanaf de bank thuis meekijken. Geheel volgens corona-traditie livestreamt het Erasmus MC dit evenement (zie ook onderaan deze pagina).

Stress!

We staan de hele dag bloot aan prikkels. Ons stressmechanisme zorgt ervoor dat we hier snel op kunnen reageren. Soms is dat functioneel, want de stressreactie stelt ons in staat om ‘te vechten of te vluchten’.

Maar wat als dit mechanisme altijd aan staat? Dan kan stress leiden tot bijvoorbeeld een burn-out of veel eten. Stress blijkt, naast genetische en omgevingsfactoren, ook een factor in het ontstaan van ziekten, zoals depressie, obesitas en hart- en vaatziekten.

Door de dreiging en gevolgen van Corona hadden we dit jaar meer stress dan normaal. Maar waarom lijkt de een er meer last van te hebben dan de ander? Wat gebeurt er precies in het lichaam? Wat zijn de gevolgen op de lange termijn? En wat kunnen we zelf doen om stress te verminderen?

Tijdens Lof der Geneeskunst zullen drie toponderzoekers op deze prangende vragen ingaan. Steven Kushner, Liesbeth van Rossum en Witte Hoogendijk zijn verbonden aan het Erasmus MC en doen onderzoek naar stress en stressgerelateerde aandoeningen.

De sprekers

  • Witte Hoogendijk Hoofd van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC. Hij schreef de populair wetenschappelijke boeken ‘Van big bang tot burn out’ en ‘Leef als een beest’, over de evolutionaire oorsprong van ons stressrespons systeem en hoe dat ons in de huidige gejaagde maatschappij in de weg is gaan zitten.
  • Liesbeth van Rossum Internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas en stress in het Erasmus MC. Als medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht en Europees leider obesitas en diabetes van de European Society of Endocrinology is ze betrokken bij patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijk beleid. Zij is auteur van de internationale bestseller ‘Vet belangrijk’.
  • Steven Kushner (Engelstalig) Hoogleraar Neurobiologische psychiatrie aan het Erasmus MC. Als psychiater en neurowetenschapper richt hij zich op het begrijpen van de mechanismen die ten grondslag liggen aan geestesziekten, en op innovatieve benaderingen om effectievere behandelingen en preventiestrategieën te ontdekken.

Een viering van talent

Vier jonge, veelbelovende onderzoekers van het Erasmus MC krijgen tijdens Lof der Geneeskunst de Erasmus MC Fellowships uitgereikt. Toptalenten van Codarts Rotterdam laten zich in muziek-, dans- en circusoptredens inspireren door het thema.

Programma

Download hier het programmaboekje van Lof der Geneeskunst 2021.

14.30 uur Uitvoering Dans door studenten van Codarts Rotterdam
14.40 uur Welkom door prof. dr. Ernst Kuipers
14.50 uur Lezing door prof. dr. Witte Hoogendijk
15.10 uur Uitvoering Circus door studenten Codarts Rotterdam
15.20 uur Lezing door prof. dr. Liesbeth van Rossum
15.40 uur Lezing door prof. dr. Steven Kushner
16:00 uur Uitvoering Muziek door studenten van Codarts Rotterdam
16.10 uur Uitreiking Erasmus MC Fellowships door prof. dr. Stefan Sleijfer
16.20 uur Dankwoord en afsluiting