Sinds het einde van de Koude Oorlog en het ineenstorten van de Sovjet-Unie leiden de VS de unipolaire wereldorde. Maar met de opkomst van China als economische en militaire supermacht, lijkt de wereldpolitiek zelf drastisch te kantelen naar een bipolaire wereldorde. Dat Europa keiharde keuzes moet maken in haar geopolitieke betrekkingen lijkt onoverkomelijk. Maar is dat een keuze voor de VS of voor China?

De historisch banden tussen Europa en VS zijn sterk, maar vertonen steeds meer scheuren; het presidentschap van Trump, ruzie over NAVO bijdragen, Amerika’s aandacht voor Azië i.p.v. voor Europa. Tegelijkertijd toont de chaotisch verlopen evacuatie in Afghanistan aan, dat Europa militair nog steeds afhankelijk is van de VS. En Poetin onderhandelt nog steeds eerst met Biden over de Oekraïne-crisis, voordat Europese leiders aanschuiven.

Tegelijkertijd is China de grootste handelspartner van de EU, breidt China in rap tempo haar invloed uit op strategisch belangrijke Europese havens met het Belt & Road Initiative (Nieuwe Zijderoute) en is het met 1,4 miljard Chinezen van uitzonderlijk demografisch gewicht. Hoe moet Europa zich positioneren tussen deze twee zwaargewichten waar het zo afhankelijk van is?

Overleeft het trans-Atlantisch bondgenootschap een bipolaire wereldorde, nu de VS haar prioriteiten verlegt naar Azië? En moet Europa partij kiezen bij een potentiële invasie van Taiwan door China? Of is er naast een keuze voor de VS of China, een Europese, derde weg denkbaar?

Specialist internationale politiek René Cuperus over de veranderende geopolitieke wereldorde en de balanceer-act van Europa tussen grootmachten Amerika en China. René Cuperus is Senior Research Associate aan Instituut Clingendael, politiek columnist voor oa Volkskrant en RTLZ. Cuperus is lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en bestuurslid van de Nederlandse Atlantische Commissie.

Meer informatie:

  • Datum: Dinsdag 22 februari
  • Tijd: 16.00 – 17.30 u (inloop 15.30 u.)
  • Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein & online
  • Toegang: Gratis, reserveren aanbevolen

Let op! In verband met kleine capaciteit, is dit programma alleen toegankelijk voor studenten op vertoon van de studentenkaart. Andere gasten zijn van harte uitgenodigd het programma te volgen via de livestream.