Kees_Schuyt_-_R.P._Cleveringa
In de deze maand verschenen biografie gaat Kees Schuyt voor het eerst in op de gehele levensloop van Cleveringa. In het boek komt Piet Sanders meermalen ter sprake, als een bijzondere man en een vernieuwer die na zijn rechtenstudie in Leiden in 1934 begon aan een promotietraject bij prof. Cleveringa.
Als Cleveringa in 1940 wordt gearresteerd door de Duitsers, weigert Sanders bij iemand anders te promoveren. In juli 1945, na een gevangenschap in het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel tijdens de oorlog, promoveert hij alsnog bij prof. Cleveringa, cum laude.
Kees Schuyt zal deze avond ingaan op de bijzondere relatie tussen Sanders en Cleveringa. Die blijkt onder andere uit de uitvoerige en langdurige briefwisseling tussen beide geleerden, die hij tijdens zijn onderzoek aantrof. Deze briefwisseling kon vanwege de omvang niet volledig in het boek worden opgenomen maar heeft interessante details opgeleverd die nog eens extra duiding verschaffen aan deze historisch en intellectueel gezien zeer bijzondere relatie.
Kees Schuyt is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen Het spoor terug, een biografie van J.B. Charles en Spinoza en de vreugde van het inzicht. Kees Schuyt tekende ook voor de vertaling van filosofisch werk van Charles Sanders Peirce dat in 2017 bij Boom uitgevers Amsterdam verscheen onder de titel Lessen in pragmatisme.
Informatie:
Datum en tijd: Woensdag 20 februari 20.00-21.15 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Erasmus Universiteit, Senaatszaal (Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping), Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam
Entree: gratis toegang, ook voor niet-leden (reserveren gewenst): 010-4081195 / [email protected]
Nadere informatie: www.leeskabinet.nl  of 010-4081195