Neurowetenschapper Michiel van Elk doet onderzoek naar deze wondere middelen. Hij was aanvankelijk sceptisch; opgegroeid binnen de Pinkstergemeente, bleef hij lang het liefst verre van drugs. Maar iets wekte zijn interesse. In zijn lessen godsdienstpsychologie vertelde hij de studenten over het Goede Vrijdag-experiment van Walter Pahnke, waarbij een groep studenten psychedelica kregen toegediend in een kerk en een mystieke ervaring beleefden. En hoe kun je goed over een mystieke ervaring vertellen als je het zelf nooit hebt meegemaakt?

Kunnen psychedelica je leven veranderen? Maakt microdoseren met LSD je echt creatiever? Is ayahuasca dé oplossing voor depressie en verslaving? En helpt MDMA om trauma’s te verwerken? In deze lezing en in zijn boek Een nuchtere kijk op psychedelica, legt Michiel van Elk onder meer uit hoe een enkel stofje onze ervaring van de wereld kan veranderen; hij laat zien hoe psychedelica werken in ons brein en wie deze middelen misschien maar beter kunnen laten staan.

Dr. Michiel van Elk is universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, waar hij psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek doet naar psychedelica. Bij Das Mag verscheen van zijn hand Een nuchtere kijk op psychedelica. Wat de wetenschap ons kan leren over geestverruiming.

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale.

Meer informatie:

  • Datum: Maandag 14 februari 2022
  • Tijd: 19:30 – 21:00 uur (inloop 19:00 uur)
  • Locatie: Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein en via livestream
  • Moderatie: Lenya Slierendrecht
  • Toegang: gratis, reserveren aanbevolen

Let op! In verband met kleine capaciteit, is dit programma alleen toegankelijk voor studenten op vertoon van de studentenkaart. Andere gasten zijn van harte uitgenodigd het programma te volgen via de livestream.