Deze vragen zijn het centrale thema van de Koreaanse politieke thriller Kingmaker (2022). De film is een dramatische hervertelling van het verhaal van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Joong (1998-2003) en zijn campagnestrateeg. Laatstgenoemde wilde over lijken gaan om de overwinning te behalen, tot ongenoegen van de idealistische Kim Dae-Joong. Hoe balanceert een politicus de tweestrijd tussen integriteit en idealen? Liggen deze twee per definitie uit elkaar? En wat is de rol van “spin dokters” in verkiezingstijd?

Voorafgaand aan de vertoning van Kingmaker is er een introductie over de verkiezingsstrijd in Nederland en de belangen die er spelen. Zijn er in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen momenten waarop duidelijk het werk van een spindokter te zien was? En zijn er politici ook daadwerkelijk gestruikeld op integriteit? En hoe doet Nederland het in vergelijking met Zuid-Korea?

Deze filmvertoning is een samenwerking tussen Studium Generale en dr. Delia Dumitrica, docent Politics and Media bij ESHCC.

Kingmaker (Kingmeikeo) I 2022 I Regisseur: Byun Sung-hyun I 123 minuten I Zuid-Korea