Vervolgens gaat Struijs in gesprek over criminaliteitsbestrijding met o.a. Fred Westerbeke, hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam. Velen hadden kritiek op Struijs toen hij Nederland een ‘Narcostaat 2.0’ noemde, maar drie maanden later werd Peter R. de Vries vermoord. De georganiseerde misdaad vraagt om een nieuwe strategie, vindt Struijs, infiltratie moet meer toegepast worden.
Daarna verschuift de focus naar de politiek met een gesprek over klassenjustitie. Hoe zorgen we voor rechtvaardigheid voor mensen met minder geld of een lagere maatschappelijke positie: in de werksfeer, maar ook daarbuiten? Dit thema stond centraal in de gehele loopbaan van Struijs, hij spreekt hierover met o.a. Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond en daarvoor Kamerlid namens de SP, en Maria Heiden, schrijfster, voormalig boekhandelaar en altijd betrokken bij de politiek.
Het wordt ook een avond over familiegeheimen. De opa van Struijs heeft tijdens de oorlog langdurig in Jappenkampen gezeten, zonder dat hij wist of zijn familie nog leefde, en kampte met trauma’s die hij nooit goed heeft kunnen bespreken met zijn vrouw en kinderen. Het publiek krijgt een filmpje te zien van Salim Yah, de geheime Indonesische zoon van Struijs’ opa, wiens bestaan langdurig werd doodgezwegen door de familie. De geheimen lagen zo gevoelig dat de oudere generatie er jarenlang niet over heeft willen praten. Struijs gaat hierover in gesprek met zijn dochter Liselotte Struijs.
Struijs reikt het eerste exemplaar van De vermiste vader uit aan Vijay Gangadin, bestuurder van AethiQs, uitgeverij De Meent en bestuursvoorzitter van OPEN Rotterdam en stichting APNA. Tot slot is er tijd voor reacties uit de zaal en volgt een uitgebreide signeersessie. Het boek is hier te bestellen.