India is booming;

  • De helft van zijn bevolking is 25 jaar en jonger en over vijf jaar heeft het land het hoogste bevolkingsaantal;
  • De economie groeit er met 7,5 % per jaar en in tien jaar tijd zal  het de 3e (!) economie ter wereld zijn.
  • Omdat de middenklasse sterk groeit is de toename van de consumenten goederenmarkt 15% per jaar en van  binnenlandse vluchten zelfs 24% per jaar;
  • De Indiërs hebben de bèta factor in hun DNA en jaarlijks studeren er 500.000 ingenieurs af.

Naast alle technologische en economische mogelijkheden die dit biedt, is India ook een van de weinige democratieën in Azië en daarmee een onmisbare bondgenoot voor het Westen in de snel veranderende geopolitieke verhoudingen. Maar de EU en India zien elkaar niet staan,.
Tegelijkertijd worstelt het enorme land met gigantische uitdagingen; de enorme armoede en inkomensverschillen, de ondergeschikte positie van vrouwen – getuige de gruwelijke verkrachtingsverhalen die met enige regelmaat in de media verschijnen –  het sektarische geweld tussen hindoes en moslims en extreme luchtvervuiling in de grote stedelijke agglomeraties.

Als voormalig ambassadeur van Nederland in India kent Fons Stoelinga het land als geen ander. In zijn lezing schetst hij de belangrijkste sociaaleconomische, culturele en politieke veranderingen. Welke rol  gaat India op het wereldtoneel spelen en is de verhouding met aartsrivaal (en net als India: atoommacht) Pakistan aan het veranderen? Hoe bestuur je een land met 1,25 miljard inwoners, waarvan de helft in aperte armoede leeft en hoe bereik je inclusieve groei?

Wat kunnen India en Nederland voor elkaar betekenen? Waar liggen bijvoorbeeld kansen en mogelijkheden voor uitwisselingsstudenten? Welke rol speelt het Staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan India (in oktober 2019) in onze relatie met India. Premier Rutte is in 2015 en 2018 met een grote bedrijvendelegatie in India geweest: wat levert dat soort bezoeken op?

Fons Stoelinga is voormalig diplomaat en ambassadeur in o.a. Italië, Mali en van 2012-2018 in India. Hij is nu adviseur voor Indiase bedrijven in Nederland. In oktober verschijnt: ‘India – Land van de toekomstOpent extern’ bij uitgeverij De Kring.

 

Meer informatie:
Datum: Dinsdag 5 november
Tijd: 16.00 – 17.30 uur Inloop: 15.30 uur
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein

Toegang: gratis