Iedereen wil creatief zijn. Maar wat is het en waarom trekt het zo veel mensen aan? Is het zichtbaar in het brein? Is creativiteit enkel iets menselijks, of kunnen dieren of machines ook creatief zijn? In deze talkshow gaan we samen met een psychiater, filosoof en kunsthistoricus op zoek naar de magie van creativiteit.

Van Einstein en Frida Kahlo tot Beyoncé. Het zijn de creatievelingen die de wereld vormgeven en wij als samenleving zijn hun bewonderaars. Creativiteit is een populaire eigenschap waarmee je je kan onderscheiden van anderen en tot een van de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw gedoopt. Creatief denken en het creëren van innovatieve concepten zijn in toenemende maten zichtbaar in alle aspecten van de samenleving. Maar creativiteit beperkt zich al lang niet meer tot het domein van de kunstenaar, uitvinder of enthousiaste amateur.

Iedereen wil creatief zijn of creatiever worden. Maar tegelijkertijd lijkt creativiteit ongrijpbaar. Wat is creativiteit en waar kan je het vinden? Zijn bepaalde mensen creatiever dan anderen? En kan creativiteit aangeleerd of getraind worden?

Samen met kunsthistoricus Liesbeth De Strooper, neurowetenschapper Steven Kushner en filosoof Tim De Mey onderzoeken we creativiteit in al haar facetten. Het programma wordt gemodereerd door wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.

Liesbeth De Strooper is kunsthistoricus and lecturer aan The Departments of Arts and Cultural Studies van de Erasmus Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van de recente kunstmarkt.

Tim De Mey is assistant professor in theoretische filosofie aan de Erasmus School of Philosophy. Zijn onderzoek richt zich op de rol van verbeelding en creativiteit in kennisverwerving in de wetenschap.

Steven Kushner is hoogleraar neurobiologische psychiatrie aan het Erasmus MC en doet onderzoek naar o.a. cellulaire en moleculaire mechanismen bij het opslaan van herinneringen in het brein en de neurobiologische aspecten achter psychiatrische aandoeningen, waaronder schizofrenie.

Meer informatie
Datum: dinsdag 14 mei 2019
Tijd: 16.00 – 17.30 uur (Inloop: 15.30u)
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein

Ticket informatie 
Toegang: gratis, reserveren wordt aanbevolen

Klik hier voor het Facebook event!