Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. In januari ontving hij de Gouden Ganzenveer. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instituten die veel betekend hebben voor het geschreven woord in Nederland. Volgens de Academie weet hij als ambassadeur van de Nederlandse taal met ‘zijn enthousiasmerende inzet jongeren te bereiken’. Ook werd hij geroemd om zijn veelzijdige pen en het slaan van een brug tussen culturen vanuit zijn Marokkaanse achtergrond.

Na afloop van de lezing gaat Benali hierover verder in gesprek met Emmelien Matthijsse (directeur Theater Zuidplein). Na het gesprek is er ruimte voor vragen uit de zaal en digitaal. Dit wordt gemodereerd door Liesbeth Levy (directeur Stichting LOKAAL).

Registreer je hier.

Over de H.J.A. Hoflandlezing

De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed. Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei en Zadkine.

Dit jaar organiseren LOKAAL en Bibliotheek Rotterdam gesprekken met grote denkers en schrijvers van Nederland. Er worden actuele kwesties besproken die invloed hebben op onze vrijheden en democratie. Op 11 maart wordt er afgetrapt met schrijver Bas Heijne, op 14 mei met Abdelkader Benali. Later in het jaar volgt er nog een gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer.