Dreigende handelsoorlogen, een potentiële tweede koude oorlog en de toekomst van Catalonië; zo maar wat issues waar Europa voor staat. Uitdagingen die de Europese Unie – met zijn legendarische bureaucratie, 24 officiële talen en ondanks grote onpopulariteit – moet overkomen wil het overleven. Een actualiteitencollege over de duivelse combinatie van historische ontevredenheid over de EU, en de grote moeilijkheden waarmee we worden geconfronteerd.

In deze tijd van onrust en verandering is de behoefte aan Europese antwoorden des te urgenter. Luuk van Middelaar (voormalig speechschrijver voor de voorzitter van de Europese Raad) zal spreken over de actuele stand van zaken van ons continent en brengt daarmee begrip van deze unie.

Wat vertelt de geschiedenis van Europa over wat we kunnen verwachten van de toekomst, en over welk pad het beste gekozen kan worden? Zal de unie uit elkaar vallen met de Brexit als precedent, om maar te zwijgen over de complexe Britse scheiding na een huwelijk van een halve eeuw? Hoe moet worden omgegaan met de opkomst van het Europese populisme en autoritaire leiders? Is het ‘oude continent’ te oud geworden om mee te kunnen doen met de rest van de wereld?

Professor Luuk van Middelaar legt uit hoe de EU werkt, en welke opties resten wil het continent ontsnappen aan deze voortdurende periode van zwaar weer, met special aandacht voor interne machtsstrijden.

Luuk van Middelaar is Hoogleraar Grondslagen en Praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, verbonden aan het Europa Instituut van de Universiteit Leiden. Hij was adviseur en speechschrijver voor de eerste vaste Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy (2010-2014). Hij is columnist voor NRC Handelsblad en heeft tal van artikelen geschreven in binnen- en buitenlandse media. Ook is hij voorzitter van de Commissie Europese Integratie van de AIV. Daarnaast is hij auteur van verscheidene boeken, waaronder De passage naar Europa: geschiedenis van een begin, bekroond met de Prix du Livre Européen 2012. Vorig jaar verscheen zijn boek De nieuwe politiek van Europa bij de Historische Uitgeverij.

Engelstalige lezing, gratis toegankelijk, reserveren aanbevolen.

Meer informatie
Datum: woensdag 23 mei 2018
Tijd: 16.30 – 18.00 uur
Locatie: Erasmus Paviljoen
Toegang: Gratis (reserveren aanbevolen)

Georganiseerd door Studium Generale i.s.m. het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken.