Table Talk is een open gesprek tussen studenten rond een actueel topic. Deze editie focust zich op de mogelijkheden én moeilijkheden van duurzaam en gewetensvol leven.

Van ethische banken tot slow fashion, van afvalvrij leven tot enkel inkopen doen bij lokale leveranciers. De mogelijkheden om een duurzaam leven te leiden zijn eindeloos, en voor zo goed als elke actie of aankoop bestaat er een groener, duurzamer alternatief. Maar is deze focus op individuele verantwoordelijkheid niet misleidend? Er wordt beweerd dat verandering alleen maar een impact kan maken als deze collectief is, en dat momenteel de verantwoordelijkheid te veel bij individuen wordt gelegd. Kan collectieve actie worden georganiseerd door individuen? Of zouden overheden leidend moeten zijn? En is het groene leven alleen maar een bezigheid van de middenklasse?

Onderzoek toont aan dat er vier effectieve manieren zijn om onze ecologische voetafdruk te kunnen verminderen: niet per vliegtuig reizen, veganistisch eten, zonder auto leven en vooral zo min mogelijk kinderen krijgen. Alhoewel deze levenskeuzes min of meer haalbaar zijn, zullen ze zowel ons dagelijks leven als onze levensloop drastisch en vergaand beïnvloeden. Hoe ver moeten we gaan, wat kunnen we verwachten van onszelf?

Het leven op zichzelf kan al moeilijk genoeg zijn. Kunnen we verwachten dat we daarbovenop ook nog deze zorg dragen? Wat doet het met een persoon, of een samenleving, om deze verantwoordelijkheid te voelen? En hoe verhoudt levenskwaliteit, comfort en geluk zich tot het ethische leven?

Kom en praat over je ervaringen en reflecties. Schrijf je nu in en ontvang verdere informatie over de mail. Mee doen is gratis en inclusief gratis lunch, inschrijven is verplicht. Voertaal is Engels.

Meer informatie: 
Datum: woensdag 4 april 2018
Tijd: 12.30 – 13.30 uur
Locatie: Sanders L1-015, Campus Woudestein
Toegang: Gratis, inclusief gratis lunch
Schrijf je in!

Table Talk
Heb je de behoefte om het gesprek aan te gaan met andere studenten over maatschappelijke ontwikkelingen, interessante thema’s of de actualiteiten? Om ideeën en gedachtes te delen met anderen van verschillende disciplines en achtergronden? Vanaf woensdag 1 november presenteert Studium Generale met Table Talk een moment om te praten, discussiëren en/of te luisteren.

Elke sessie draait om een onderwerp waar vooraf lees- of kijkmateriaal bij wordt aangeleverd. Maak je geen zorgen, er is geen uitgebreide kennis nodig van het onderwerp en het is niet bedoeld als werk boven op al het studiewerk. Het is een informeel moment om te praten over interessante en complexe thema’s.

De talks zijn in het Engels en worden gemodereerd door Camie Karstanje, programmamaker wetenschap voor Studium Generale en recent afgestudeerde aan de EUR (2015).