Praat mee met afgezant Europese Commissie

Tijdens het Erasmus Open Access Event ontvouwt Robert-Jan Smits, onlangs benoemd tot de afgezant voor Open Access van de Europese Commissie, Plan SOpent extern voor de versnelling naar volledige en onmiddellijke toegang tot wetenschappelijke publicaties. Plan S werd op 4 september gepresenteerd door cOAlitionS, een groep van twaalf Europese subsidieverstrekkers voor onderzoek, met de steun van de Europese Commisie en de Europese Onderzoeksraad. NWO vertegenwoordigt Nederland.

Dilemma’s voor jonge onderzoekers

Zijn presentatie wordt voorafgegaan door een speech van KNAW-lid prof. dr. Pearl DykstraOpent extern, hoogleraar Empirische Sociologie. Dykstra uit haar bezorgdheid over open access tot publicaties en Open Data. Ze gaat ook in op de dilemma’s voor jonge onderzoekers en benadrukt de rol van de bibliotheek bij het beschikbaar maken van onderzoeksresultaten voor iedereen.

Europese première documentaire Paywall

De Amerikaanse documentairemaker Jason Schmitt richt zich op de noodzaak van Open Access voor onderzoek en wetenschappelijke vooruitgang. Hij leidt zijn documentaire ‘Paywall: The Business of Scholarship’ in. Het is de eerste keer dat deze in Europa wordt vertoond. De documentaire onderzoekt de grondgedachte achter de enorme hoeveelheid geld dat wordt verdiend door commerciele wetenschappelijke uitgeverijen, waarvan de winstmarges vaak groter zijn dan die van Apple, Facebook en Google. De film wordt op 22 oktober 2018 getoond worden bij de Verenigde Naties in New York.

Datum: 9 oktober

Tijd: 14.00 – 17.00

Locatie: Erasmus Paviljoen

Voertaal: Engels

Registreer hier, en klik hier voor meer informatie .