Als alternatief stelt Govert Buijs in deze lezing ‘een economie van de vreugde’ voor, een wereld waarin de economie de mens dient in plaats van andersom. Hij gaat in op ideologieën en systemen die door de mens zelf bedacht zijn en die vervolgens invloed hebben op de inrichting van de samenleving en de politiek. En dan vooral als deze ons, als het monster van Frankenstein, niet langer dienen maar juist hoofdpijn bezorgen. Is er een economisch systeem mogelijk dat wel duurzaam, circulair en inclusief is?

 

Govert Buijs is bijzonder hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Christelijke filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen moraal en economie en de mogelijkheden van humanisering van de economie. Afgelopen jaar verscheen zijn boek ‘Waarom Werken We Zo Hard? Naar een Economie van de Vreugde’ bij Boom Uitgevers. Eerder verscheen het boek ‘Het goede leven en de vrije markt’ in samenwerking met Jelle van Baardewijk, Ad Verbrugge, dat bekroond werd met de Socratesbeker 2019.

Deze lezing is onderdeel van ‘The Future of the Market Economy’. Deze landelijke lezingserie onderzoekt hoe een vrije markt waarin economische groei niet langer centraal staat georganiseerd kan worden.

 

Meer informatie
Datum: 19 februari 2020
Tijd: 16.30 – 18.00 Inloop: 16.00
Locatie: Erasmus Paviljoen

Ticket informatie
Toegang: gratis

Organised by Studium Generale