Er wordt vaak gezegd dat sommige verdovende middelen veel minder schadelijk zijn dan het algemeen geaccepteerde glaasje alcohol. Zou legaliseren, en daarmee wellicht betere controle, de oplossing kunnen zijn voor de problemen en het slechte imago van drugs?

Tijdens het programma Drugs legaliseren of juist niet? duiken de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam, Criminologie In Actie en Studium Generale in de gevolgen van het legaliseren van drugs voor de maatschappij. Mr. dr. Joost Verbaan, Emese Kroon en dr. Yarin Eski gaan met elkaar in debat over drugs in Nederland en wat legalisering ervan voor de situatie in hun vakgebied zou kunnen betekenen. Is het mogelijk de wet aan te passen en bijvoorbeeld het grijze gebied waarin (handel in) cannabis zich bevindt voor eens en voor altijd op te helderen? Wat zou het betekenen voor drugshandel en criminaliteit als de middelen niet meer illegaal zouden zijn? Maar zou het ook kunnen zorgen voor een bredere toegankelijkheid en daarmee een aanslag op de Nederlandse gezondheidszorg?

De sprekers

  • Mr. Joost Verbaan is Wetenschappelijk docent Straf(proces)recht aan de Erasmus Universiteit en plaatsvervangend rechter. Tijdens het evenement zal hij vertellen over hoe (verschillende soorten) drugs in het wetboek strafrecht verankerd zijn en of legaliseren überhaupt wel mogelijk is. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
  • Emese Kroon is PhD-kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en onderdeel van het Neuroscience Addiction Lab dat is opgericht door wetenschappers van zowel de UvA als de Erasmus Universiteit. Ze doet onder meer onderzoek naar de effecten van langdurig cannabisgebruik op het brein. Wat zou het legaliseren ervan betekenen voor de gezondheid en wat kunnen we leren van hoe dat in de Verenigde Staten is aangepakt?
  • Dr. Yarin Eski is criminoloog en universitair docent Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. Hij doet onder andere onderzoek naar illegale drugshandel, ondermijning, (maritieme) veiligheid, wapenhandel en corruptie. Wordt Nederland vrij van drugscriminaliteit als cocaïne en cannabis worden gelegaliseerd?

 

Meer informatie:

  • Datum: Woensdag 17 mei 2023
  • Tijd: 16:00-17:30 uur (inloop vanaf 15:45 uur)
  • Locatie: Theaterzaal, Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein
  • Toegang: gratis

 

Dit programma wordt georganiseerd door de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR), Criminologie In Actie (CIA) en Studium Generale.