De lezing vindt plaats in het Hofpleintheater gegeven door Kate Raworth – econoom van de afvallige en een van ’s werelds toonaangevende denkers over duurzame ontwikkeling, economische rechtvaardigheid en de regeneratieve stad.

Heeft de economie ons in de steek gelaten? Haar theorieën, overtuigingen, waarden en veronderstellingen zijn de moedertaal van het overheidsbeleid, de taal van het openbare leven en de mindset die de samenleving vormt. Maar het heeft gefaald om financiële crisis die de basis van onze naties, regio’s en steden hebben geschud, te voorspellen, laat staan ​​te voorkomen. De modellen hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin extreme armoede aanhoudt, terwijl de rijkdom van de superrijken jaar na jaar toeneemt. En de blinde vlekken hebben geleid tot beleid dat de levende wereld degradeert op een schaal die onze toekomst bedreigt.

Dus kan het worden opgelost? In haar internationaal geprezen bestseller ‘Donut Economics’ identificeert Oxford Academici Kate Raworth zeven kritische manieren waarop de reguliere economie ons op een dwaalspoor heeft gebracht, en stippelt ze een routekaart uit om de mensheid op een goede plek te brengen die voldoet aan de behoeften van iedereen binnen de middelen van de planeet. Reeds nagesynchroniseerd als de “John Maynard Keynes van de 21e eeuw” biedt ze een radicale herschrijving van 200 jaar economische theorie en creëert een alternatief model voor een groene, rechtvaardige en bloeiende wereldeconomie.

Kate Raworth is Senior Visiting Research Associate aan het Environmental Change Institute van Oxford University en Senior Associate van het Cambridge Institute for Sustainability Leadership. In de aanloop naar de Nederlandse vertaling (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) van haar boek ‘Donut Economics, Seven Ways to Think Like a 21st Century Economist’ zendt VPRO Tegenlicht op 26 november een documentaire uit over Raworth. Als onderdeel van haar Europese boekentour maakt Kate Raworth een exclusief bezoek aan De Dépendance.

Tickets: €10,- (students € 6,-)

Website: Facebook page