Al meer dan een halve eeuw gaan veel kinderen uit armere gezinnen studeren en momenteel hebben zij vaak een mooie positie in de maatschappij verworven. Dat is heel mooi, maar volgens Kees Vuyk zit er een levensgrote adder onder het gras: intelligentie is in hoge mate erfelijk. Doordat de meeste slimme kinderen uit armere milieus nu carrière gemaakt hebben, is er een onderklasse ontstaan van mensen voor wie studeren een onmogelijk ideaal is. Vuyk ziet hierin ook een belangrijke reden voor opkomend populisme.

En daarbij: wat moet Nederland met al die hoog opgeleide mensen als vakmensen steeds schaarser worden? Er wordt nog nooit zoveel gestudeerd in Nederland: dit jaar meer dan 700.000 studenten op HBO en universiteit. Opiniemaker Marianne Zwagerman haalde daarom onlangs fel uit, zij wil af van de termen ‘lager’ en ‘hoger’ opgeleid en haar filmpje ging viral. Vuyk wordt geïnterviewd over zijn boek en gaat in gesprek met Henk Oosterling en Iliass el Hadioui.

Kees Vuyk was universitair hoofddocent geesteswetenschappen en won met zijn boek Oude en Nieuwe Ongelijkheid de Socrates Wisselbeker voor het belangrijkste filosofische boek van 2017.

Henk Oosterling was directeur van Rotterdam Vakmanstad, die op Rotterdamse scholen met een speciale lesmethode het potentieel van kinderen omhoog haalt. Hij kreeg in 2016 de Lof der Zotheid-speld voor zijn verdiensten voor de stad.

Iliass el Hadioui is wetenschappelijk docent aan de opleiding pedagogiek en onderwijskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en jarenlang betrokken bij kansengelijkheid in Rotterdam.

Locatie: Arminius Rotterdam

Datum: Maandag 26 november

Tijd: 20:30

Tickets: 3,- voor studenten en Rotterdampashouders, hier te bestellen.