Als je ongeneeslijk ziek bent, kan euthanasie een uitkomst bieden om een lange en ondraaglijke lijdensweg te verkorten. In Nederland is de mogelijkheid daartoe al twee decennia in de wet verankerd. Toch blijft het een ingewikkeld, gevoelig en vaak controversieel onderwerp. Tot op de dag van vandaag valt euthanasie onder het strafrecht maar waarom eigenlijk? Aan welke zorgvuldigheidseisen moet elke euthanasie voldoen? En hoe werkt het bijvoorbeeld in het geval van geestelijk lijden?

Dr. Harma Stenveld is als medisch manager en arts werkzaam bij het Expertisecentrum Euthanasie. Zij adviseert en begeleidt artsen met ingewikkelde euthanasietrajecten. Stenveld heeft veel ervaring met de protocollen en procedures, voert zelf euthanasie uit en is bovendien bekend met de morele bezwaren die artsen soms hebben die ertoe kunnen leiden dat een aanvraag niet wordt ingewilligd.

Tijdens de lunchlezingenreeks Crime en Conflict kijken we naar daar waar de grenzen van de gezondheidszorg en het recht samenkomen. Op 20 november spreekt Forensisch Odontoloog dr. Frithjof Kroon over de identificatie van overledenen aan de hand van het gebit (alleen toegankelijk voor studenten). Op 27 november spreekt Nelleke Eken-De Vos over wat de Wet op Lijkbezorging eigenlijk zegt in het geval van een onnatuurlijke dood.

Meer informatie
Datum: Dinsdag 3 december 2024
Tijd: 12:15 – 13:15 uur
Locatie: Erasmus MC Onderwijsgebouw, Collegezaal 2

Toegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen.

Deze lunchlezingenreeks wordt georganiseerd door de Academie Commissie van de MFVR en Studium Generale.