Debra Satz heeft cruciale bijdragen geleverd aan veel gebieden in de filosofie. De conferentie richt zich op thema’s uit de ethiek en economie en sociale en politieke filosofie, verkend door twee toonaangevende Nederlandse ethici en Debra Satz zelf.

Veel vragen over de economie zijn in de kern ethische vragen: hoe zorgen we ervoor dat alle individuen profiteren van de groeiende welvaart? Moeten we beperkingen leggen op wat individuen kunnen bezitten of verdienen? Kunnen we welvaart creëren voor iedereen met respect voor de vrijheid en eigendomsrechten van individuen? Hoe kunnen we mensen in nood helpen: door geld aan te bieden of goederen en diensten in natura beschikbaar te stellen? Dat zijn de soorten vragen die drie internationaal vooraanstaande ethici zullen onderzoeken. Ze zullen hierdoor laten zien hoe ethiek en economie met elkaar samenhangen, en de discussie over het inclusief maken van welvaart stimuleren.

Sprekers:

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van instituties aan de Ethics Institure van de Universiteit Utrecht. Ze is de auteur van Wellbeing, Freedom and Social Justice: The Capability Approach Re-examine” (Cambridge Open Book). Haar onderzoek, gefinancierd door NWO en ERC, richt zich op de vermogensbenadering, sociale rechtvaardigheid en limitarianisme. Robeyns is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Martin van Hees is hoogleraar filosofie en decaan van het John Stuart Mill College aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek, gefinancierd door NWO, richt zich op morele verantwoordelijkheid, rechten en vrijheid en kwaliteit van leven. Van Hees is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Debra Satz is de Marta Sutton Weeks Hoogleraar ‘Ethiek in de Maatschappij’ en Senior Associate Dean for the Humanities and Arts aan Stanford University. Satz is de auteur van “Waarom sommige dingen niet te koop zouden moeten zijn: de morele grenzen van markten” (Oxford University Press). Ze is redacteur van Philosophy & Public Affairs en lid van de American Academy of Arts and Sciences.

Datum: 9 november 2018.

Deelname is gratis, maar registratie is verplicht.