Cradle-to-cradle, zero-waste of circulaire economie. Allemaal termen die we weleens hebben gehoord, maar hoe werkt dat nou eigenlijk? In deze documentaire zien we innovatieve ideeën, die ons niet wijzen op het einde van de wereld, maar hoe we de aarde een doorstart kunnen geven.

De belangrijkste boodschap van Closing the Loop is dat overstappen naar een circulaire economie

niet alleen essentieel en urgent is, maar ook heel goed mogelijk, als we inspiratie halen uit de pioniers, zoals die uit de film, en vergelijkbare bedrijfsmodellen, productinnovaties en oplossingen van over de hele wereld.

‘Circulair’ verwijst naar de noodzakelijke verandering ten opzichte van onze huidige take-make-waste-lineaire economie naar een circulaire economie van lenen, gebruiken en terugkeren (soms ook wel zerowaste of cradle-to-cradle-economie genoemd).

De film is geregisseerd door tweevoudig Telly® Award en Emmy® Award winnende filmmaker Graham Sheldon en gepresenteerd door global sustainability expert, prof. Dr. Wayne Visser. En ondanks zijn afschrikwekkende waarschuwingen – John Elkington, beroemd om het bedenken van de “triple bottom line” van duurzaamheid zegt in de film: “if we continue with the linear economy, we are, to use a technical term, totally screwed” – is het een optimistische film over innovatieve oplossingen.

Ter ondersteuning van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (met name doelstelling 12 inzake verantwoordelijkheid Consumption and Production), verkent de documentaire vijf belangrijke strategieën om circulariteit te bereiken – verminderen, hergebruiken, recyclen, vernieuwen en opnieuw uitvinden – door voorbeelden te laten zien uit Europa, Latijns-Amerika en Afrika en met inzichten van experts van het Wereld Economisch Forum en de universiteiten van Cambridge en Harvard.

Meer informatie
Datum: maandag 18 juni
Tijd: 19.30 – 21.15u (Inloop: 19.00)
Locatie: Erasmus Paviljoen

Ticket informatie
Toegang: gratis, reserveren aanbevolen

Georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Erasmus Sustainability Hub, RSM Sustainability en Circularise