In zijn nieuwste boek ‘The Water Will Come: Rising Seas, Sinking Cities and the Remake of the Civilized World’ geeft de veelgeprezen Amerikaanse schrijver en journalist Jeff Goodell het definitieve verslag van het komende water. Terwijl hij door twaalf landen reist en rapporten uit de frontlinie maakt, gebruikt hij feiten, wetenschap en eerste-persoons journalistiek ter plekke om te benadrukken hoe het klimaat de wereld zoals we die nu kennen nu al aan het veranderen is.

Dus wat te doen? Hoe kunnen we de problemenoplossen en ons voorbereiden op een onzekere toekomst? Wie neemt de verantwoordelijkheid op zich in een wereld die meer geglobaliseerd is dan ooit? En is de traditionele politiek in staat om antwoorden en oplossingen te produceren, terwijl burgers – zoals de gilets jaunes-beweging in Frankrijk – zich tegen hun leiders keren?

Temidden van deze onrust zal Jeff Goodell een openbare lezing geven in De Dépendance, gevolgd door een gesprek met Henk Ovink, eerste speciale gezant voor internationale waterzaken voor het Koninkrijk der Nederlanden en Marleen van Rijswick, hoogleraar Europese en Nederlandse waterwetgeving. De avond wordt gemodereerd door Geert Maarse.

Jeff Goodell is redacteur bij Rolling Stone en auteur van vijf boeken, waaronder Big Coal: The Dirty Secret Behind America’s Energy Futureand Cool The Planet: Geo-engineering en de dappere zoektocht om het aardklimaat te verbeteren (Grantham Prize Award of Special Merit, 2011). Zijn nieuwste boek The Water Will Come: Rising Seas, Sinking Cities en The Remaking of the Civilized World is bekroond met het New York Times Critics Top Book van 2017 en geselecteerd door de Washington Post als een van de 50 beste non-fictieboeken van de jaar. Als commentator over energie- en klimaatproblemen is Goodell verschenen op NPR, MSNBC, CNN, CNBC, ABC, Fox News en The Oprah Winfrey Show.

Henk Ovink is de eerste speciale gezant voor internationale waterzaken voor het Koninkrijk der Nederlanden en sherpa voor het panel op hoog niveau op water van de VN en de Wereldbank. Hij diende bij de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force van president Obama en was Principal for Rebuild by Design. Hij was Curator voor de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2012 en doceert aan de London School of Economics en aan Harvard GSD. In 2018 publiceerde hij het boek TOO BIG – Rebuild by Design: A Transformative Approach to Climate Change.

Marleen van Rijswick is hoogleraar Europees en Nederlands waterrecht en directeur van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law. Haar onderzoeksthema’s omvatten bescherming tegen overstromingen, verspreiding van waterbronnen, stedelijk waterbeheer en de manieren waarop jurisdictie kan bijdragen aan een duurzaam en rechtvaardig gebruik van water. Ze neemt deel aan het Water Governance Initiative van de OESO en geeft les in Parijs, Wuhan, Malta, Como, Leuven, Warschau en Edinburgh. Marleen van Rijswick publiceerde in vele internationale en nationale tijdschriften en boeken en is co-auteur van Europees en Nederlands waterrecht. Ze is ook werkzaam als plaatsvervangend rechter bij de rechtbank in Oost-Brabant.

Datum: woensdag 16.01.19
Tijd: 20:00 uur (deuren: 19:00 uur)
Locatie: Hofpleintheater, Benthemplein 13, Rotterdam
Entree: € 10,00 (€ 6,00 voor studenten)
Taal Engels

Georganiseerd door De Dépendance in samenwerking met Henk Ovink, Special Envoy International Water Affairs en Hofpleintheater. Dit programma maakt deel uit van het project Research by Debate en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Rotterdam, de Erasmusstichting, de Fleur Groenendijk Foundation en STOER.