Voor de ene is de AEX een wirwar van cijfers en dollartekens, voor de ander een lijst met interessante gegevens die inkomsten kunnen genereren. Beleggen is populairder dan ooit. Aangemoedigd door lage rentes, ogenschijnlijk onstuitbare koersen, succesverhalen van finfluencers steken we massaal ons spaargeld in de beurs en in cryptovaluta. Tegelijkertijd lijkt de aandelenmarkt losgezongen van de reële wereld en is een aandeel waard wat ‘de gek ervoor geeft’, zoals bij de koersstijging van de Amerikaanse winkelketen GameStop. Wat is een aandeel eigenlijk precies en wat zijn obligaties? Hoe kan je inschatten welk aandeel een mooie winst oplevert en welke minder succesvol zal zijn? Hoe kan je een zo laag mogelijk risico creëren en hoe goed is de opkomst van gebruiksvriendelijke apps als BuxZero en DEGIRO? En zijn de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de dreigende economische crisis van invloed op de beurs?

In deze lezing geeft prof. dr. Patrick Verwijmeren een inkijkje in de werking van de aandelenmarkt. Welke invloed heeft een tweet van Kylie Jenner op de beursnotering van SnapChat? En hoe kan de Challenger Crash in 1986 ons iets vertellen over hoe de beurs eigenlijk werkt?

Patrick Verwijmeren is Professor Corporate Finance aan de Erasmus School of Economics en geeft regelmatig voordrachten, zoals bij Universiteit van Nederland, Tedx en Studio Erasmus.

Meer informatie:

  • Datum: Dinsdag 10 mei 2022
  • Tijd: 16:00 – 17:30 uur (inloop 15:45 uur)
  • Locatie: Theaterzaal, Erasmus Paviljoen, campus Woudestein
  • Moderatie: Lenya Slierendrecht

 

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale.