Disclaimer: This event is in Dutch

De wetenschap is niet eenduidig over de werking van het placebo- en nocebo-effect. Kun je je beter voelen door alleen maar te denken dat je een pijnstiller hebt gekregen? En kun je bijwerkingen van een medicijn ervaren omdat je ze in de bijsluiter hebt gelezen? In deze lunchlezing gaat prof. dr. Andrea Evers in op feiten en fictie over het placebo-effect. Wat is de relatie tussen je brein en het ervaren van pijn? Is er sprake van een verband tussen psychische processen en ziekteverloop? En kunnen we kennis hierover inzetten om de geneeskunde te optimaliseren?

Prof. dr. Andrea Evers is hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is ze als Medical Delta Professor Healthy Society verbonden aan de Erasmus Universiteit en de TU Delft. Prof. Evers ontving verschillende erkenningen en grants voor haar innovatieve onderzoek naar psychoneurobiologische mechanismen en behandelingen voor gezondheid en ziekte.

Deze lezing is onderdeel van de lunchlezingenreeks over feit en fictie in de geneeskunde, georganiseerd door de Academiecommissie van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam en Studium Generale. Op 28 november verwelkomen we een dermatoloog over fabeltjes over ons allergrootste orgaan, de huid, en 6 december is dr. Maartje Louter te gast over het (on)belang van slaap.

Datum: Dinsdag 21 november 2023
Tijd: 12:15-13:15 uur (zaal open om 12:15 uur)
Locatie: Collegezaal 1, Onderwijscentrum Erasmus MC
Toegang: gratis

Deze lunchlezingenreeks wordt georganiseerd door de Academiecommissie van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR) en Studium Generale.