De juiste antwoorden

1) Het studentencorps RSC-RVSV werd in januari gestraft voor misstanden tijdens de ontgroening, nadat televisieprogramma Rambam een ‘undercoverfeut’ liet infiltreren. Hoe voelde toenmalig rector magnificus Huib Pols zich nadat hij werd geconfronteerd met de beelden van Rambam?

Het juiste antwoord: Bedonderd

2) In februari beginnen studenten een rechtszaak tegen Nominaal=normaal, het principe dat je in je eerste jaar al je punten moet halen om door te mogen. Volgens de studenten was N=N in strijd met de wet. Hoe liep dit af?

Het juiste antwoord: De rechter besloot dat N=N niet in strijd is met de wet, maar de minister heeft wel opgeroepen om N=N af te schaffen.

3) Bij een sociëteit van een studentenvereniging ging het in februari helemaal mis. Bij werkzaamheden viel een hijskraan om en die boorde zich een weg door het dak van het gebouw. Bij welke vereniging vond deze kleine ramp plaats?

Het juiste antwoord: Laurentius

4) Nog meer verenigingsleed in maart: dit keer met EUCSA (van de studenten van het Erasmus University College) als slachtoffer in de hoofdrol. Wat ging er mis?

Het juiste antwoord: Een groot geldbedrag werd ontvreemd

5) De Erasmus Universiteit komt regelmatig in het nieuws als het gaat om het aantal vrouwelijke hoogleraren, dat is namelijk erg laag. Welke verklaring had RSM-decaan Steef van de Velde in mei voor het lage percentage op zijn faculteit?

Het juiste antwoord: ‘We zitten allemaal achter dezelfde vrouwen aan’

6) In mei kregen de Erasmus School of Economics en de Erasmus School of Law het aan de stok met het College van Bestuur. Wat was er aan de hand?

Het juiste antwoord: De faculteiten hadden illegaal een banner aan het Sandersgebouw gehangen

7) In augustus opende EM de jacht op kameroplichters. Undercover benaderden we allerlei verhuurders, zo ook die van een appartement op de Dordtselaan 245b. Maar wat ging er mis toen we het appartement daadwerkelijk wilden huren?

Het juiste antwoord: Alle antwoorden zijn juist

8) Op 1 september begonnen 522 studenten aan de studie International Business Administration, een bachelor van de Rotterdam School of Management, het maximum. Hoeveel studenten hadden zich aanvankelijk aangemeld voor de studie?

Het juiste antwoord: 1878

9) In oktober nam Hanneke Takkenberg na drie jaar afscheid als eerste Chief Diversity Officer van de Erasmus Universiteit. Met EM blikte ze terug op die periode. Welk voorbeeld van een vrouwonvriendelijke gebeurtenis op de Erasmus Universiteit noemde Takkenberg?

Alle genoemde incidenten hebben echt  op Nederlandse universiteiten plaatsgevonden, maar alleen het volgende incident noemde Takkenberg in het interview: Mannen waren aan het darten op een foto van een vrouwelijke collega.

10) Het beroemde tijdschrift Nature publiceerde in oktober een ‘wereldranglijst’ met veelpubliceerders: wetenschappers die in opmerkelijk hoog tempo artikelen publiceren. De drempel om op de lijst te komen was minimaal één artikel per vijf dagen, gedurende een heel kalenderjaar. Van welke faculteit stonden maar liefst negen wetenschappers op de lijst, meer dan welk ieder ander instituut in de wereld?

Het juiste antwoord: Erasmus MC

11) Uit een grote enquête van EM in november bleek dat veel EUR-studenten weleens drugs gebruiken: maar liefst 57 procent! Op welke faculteit wordt het meest gebruikt?*

Het juiste antwoord: Erasmus School of History, Culture and Communication

12) In december ging een lang gekoesterde droom van veel EUR-studenten in vervulling: de universiteit wil studieplekken exclusief reserveren voor de eigen studenten (en dus niet voor hbo’ers en scholieren). Studenten ervaren al jaren een tekort aan plekken. Hoeveel (officiële) studieplekken zijn er op campus Woudestein?*

Het juiste antwoord: 2600