De meeste respondenten zijn positief over de bibliotheek. “Ik heb vier jaar in Leiden gestudeerd en ben nu bezig met mijn master Ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit. De bibliotheek hier is zoveel beter dan in Leiden. Echt een topbibliotheek!”, schrijft een enthousiaste student.

Bijna 60 procent van de respondenten is ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ over het personeel. Ze ervaren de medewerkers als behulpzaam en vriendelijk. Vooral de snelle service en betrokkenheid worden genoemd. “Bij vragen kreeg ik snel antwoord, en de bibliothecaresse dacht graag mee”, zegt een respondent.

De universiteitsbibliotheek voert jaarlijks een tevredenheidsonderzoek uit. Dit jaar namen bijna 2400 mensen deel. Het onderzoek is bedoeld om gericht verbeteringen door te voeren. De verruiming van de openingstijden sinds mei vorig jaar is bijvoorbeeld een gevolg van de resultaten uit eerdere enquêtes.

Suggestie voor toegangspasje

UB bibliotheek survey enquete uitslag onderzoek boeken studenten studeren praten_Eva Gombar-Krishnan
Beeld door: Eva Gombár-Krishnan

66 mensen van de ruim tweeduizend respondenten voelen zich ’s avonds minder veilig. “Het heeft te maken met de angst lastig gevallen te worden”, schrijft een respondent bijvoorbeeld. Ook luidruchtige bezoekers staan vermeld als oorzaak. “Het personeel zou beter kunnen ingrijpen bij luidruchtige bezoekers”, stelt een student. Dit neemt de bibliotheek serieus, zegt Wim Vuijk, teamleider Frontdesk. “Een veiligere studieomgeving is natuurlijk essentieel. Daarom zetten we sinds vorig jaar ’s avonds stewards in. Dit wordt vanaf nu een vast onderdeel van onze aanpak om toezicht te houden.”

Met name over de aanwezigheid van niet-EUR-studenten in de bibliotheek maken een aantal respondenten zich zorgen. “De aanwezigheid van buitenstaanders is zorgwekkend. Ze nemen plekken in en veroorzaken soms overlast”, zegt een student. Ze stelt voor om toegangspas in te voeren. “Je hoort ook over diefstal in de bieb. Misschien een idee om toegangspasjes in te voeren? Dan verklein je de kans hierop aanzienlijk.”

Reserveringssysteem van studieplekken

Een op de vijf vindt het reserveringssysteem voor studieplekken niet gebruikersvriendelijk. Het nieuwe, mobielvriendelijke systeem dat vorig jaar werd ingevoerd, wordt als ‘onoverzichtelijk’ en ‘tijdrovend’ ervaren. “Ik wil in één oogopslag zien welke plekken beschikbaar zijn, niet door tientallen pagina’s moeten scrollen”, klaagt een respondent. Volgens veel studenten werkte het oude reserveringssysteem beter. “Kunnen jullie de oude reserveringsmethode terugbrengen?”, vragen ze.

Daarnaast komt het voor dat gereserveerde plekken leeg blijven, wat frustraties oplevert. “Het is vervelend dat een plek leeg blijft, terwijl ik er niet mag gaan zitten”, zegt een student. Andersom voelen sommige studenten zich ongemakkelijk als ze iemand moeten wegsturen van hun gereserveerde plek. “Dus soms verlaat ik de bibliotheek dan gewoon weer”, vertelt een andere student.

Studenten in de UB aan het studeren

Lees meer

Studenten vragen, de bibliotheek luistert: ruimere openingstijden vanaf mei

De Universiteitsbibliotheek hanteert vanaf begin mei tot eind juni bij wijze van proef…

Toiletten en afval

Klachten over de staat van de toiletten keren al enkele jaren terug. Ook dit jaar klagen tientallen bezoekers over vieze toiletten. “Het is begrijpelijk dat wc’s niet elk uur kunnen worden schoongemaakt, maar iets vaker zou fijn zijn. Vaak zijn ze vies of is het toiletpapier op”, meldt een respondent. Ook afval op studieplekken wordt als een hindernis genoemd.

Beide problemen herkent Petra Busstra, hoofd Library Education Support. “Als mensen ’s avonds eten in de bibliotheek, laten sommigen afval achter. Laatst vonden we een zakje döner. Natuurlijk ruimen wij dat op, maar het is gewoon vervelend om de bibliotheek zo aan te treffen als je binnenkomt”, vertelt ze. “Het zijn meestal maar een paar mensen die hun troep laten liggen, maar het geeft een vieze indruk. En dat terwijl we 63 prullenbakken in de bibliotheek hebben staan.”

Focusgroep

Om de service en faciliteiten te verbeteren, gaat het personeel van de bieb aan de slag met een focusgroep. “We hebben al van ruim tweehonderd geïnteresseerden een aanmelding ontvangen”, vertelt Vuijk. Daarnaast is de hygiëne een aandachtspunt. “In maart hebben we overleg met de schoonmaakdienst om te kijken hoe we het schoonmaakschema kunnen aanpassen”, legt Busstra uit.

Toch willen Vuijk en Busstra benadrukken dat bezoekers ook zelf een bijdrage kunnen leveren aan een schone omgeving. “Mensen moeten zich realiseren dat ze ons kunnen helpen de ruimte netjes te houden”, zegt Busstra. Vuijk vult aan: “Laatst hadden we een lekkage in een van de toiletten. Dat zorgt voor enorme stress, onder andere door een overstroming in ons magazijn, en brengt hoge kosten met zich mee. En als je dan van de rioolservice hoort wat er uit de leiding komt – zoals kippengaas of vochtig toiletpapier – dan kun je dat toch bijna niet geloven.”

Vallende kerstboom kerst 2023 UB_EM

Lees meer

‘Huib’ duwt kerstboom UB om, universiteit doet aangifte

De universiteitsbibliotheek op campus Woudestein heeft meer en meer te maken met…