Raadslid Timo Zandvliet heeft tijdens de verkiezingsperiode in mei formeel bezwaar ingediend tegen de Kinder Bueno-actie. Hij schrijft dat in ieder geval zeven getuigen bevestigen dat Liberi-lijsttrekker Nawin Ramcharan de chocolaatjes aanbood in ruil voor een stem. Van een van de getuigen heeft EM het Whatsappgesprek ingezien waaruit dat blijkt. 

‘Niemand omgekocht’

De aantijgingen worden door Ramcharan ontkend. “Ik heb niemand omgekocht”, reageert hij. “Ik gaf studenten een chocolaatje, omdat ik ze wilde bedanken voor hun stem. Ik heb nooit een stem op mij als voorwaarde gesteld. Ze wisten van tevoren ook niet dat ze iets zouden krijgen.” Ramcharan deed voor de derde keer mee aan de verkiezingen, en haalde steeds rond de driehonderd stemmen, ook dit jaar. Daarmee is volgens hem bewezen dat hij geen extra stemmen geworven heeft dankzij de Kinder Bueno’s. Over de zeven getuigen zegt hij: “De achterban van de partij van Zandvliet, OUR Erasmus, is groot, wie zegt mij dat ze daar geen onderdeel van zijn?” Ramcharan is in de bezwaarprocedure niet gehoord en was tot het telefoontje van EM niet op de hoogte van het bezwaarschrift of de uitspraak van het CvB. 

Zandvliet zocht uit hoeveel stemmen nodig waren om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Als de partij van Ramcharan minimaal 156 snoepjes heeft geruild voor een stem, kan er een zetel verschoven zijn naar Liberi Erasmi. Daar zijn zeven pakjes Kinder Bueno mini voor nodig, berekende Zandvliet. Hij achtte dat niet onmogelijk en eiste daarom nieuwe studentenverkiezingen.  

‘Geen wezenlijke beïnvloeding’

Het College van Bestuur noemt de activiteiten van Liberi ‘onoorbaar’, maar wil vooral vanwege praktische redenen geen nieuwe verkiezingen organiseren. Die kunnen op zijn vroegst pas in oktober plaatsvinden, waardoor de studenten in de raad pas in januari 2025 ‘voldoende geëquipeerd’ zullen zijn om hun taak te kunnen uitvoeren, schrijft het CvB. Dat zou ten koste gaan van het functioneren van de raad in een periode waarin er belangrijke dossiers besproken worden. Ook ziet het CvB ‘geen wezenlijke’ beïnvloeding van de verkiezingsuitslag. Volgens het Centraal Stembureau, dat de verkiezingen organiseert, verandert de uitslag pas als 285 van alle ‘gekochte’ stemmers anders op één andere partij hadden gestemd. Waarom het stembureau tot een ander aantal komt dan Zandvliet is onduidelijk. 

Het argument van het CvB dat het nu te laat is voor nieuwe verkiezingen vindt Zandvliet zeer teleurstellend. Hij denkt ten eerste dat de verkiezingen sneller kunnen plaatsvinden, maar vindt ook dat de vertraging grotendeels te wijten is aan de trage behandeling van zijn bezwaar. “Het Centraal Stembureau heeft de melding van het omkopen van stemmen in eerste instantie onvoldoende serieus genomen. Dit heeft er mede toe geleid dat er tijdsdruk is ontstaan, die nu wordt gebruikt als argument om geen nieuwe verkiezingen te houden”, schrijft hij aan het CvB in een reactie op de uitspraak.  

Raad van State

Zandvliet hoopt dat er toch een maatregel genomen wordt, zoals het ongeldig verklaren van de stemmen aan Liberi die zijn uitgebracht tot de dag waarop de omkoping is vastgesteld. “Deze maatregel zou misschien geen invloed hebben op de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen, maar het zou wel een krachtig signaal afgeven dat omkoping niet wordt getolereerd en toekomstige gevallen ontmoedigt.” Hij overweegt naar de Raad van State te stappen om alsnog sancties tegen Liberi af te dwingen. 

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_8_Tyna Le

Lees meer

Emoties lopen hoog op in U-raad door ‘gelekte’ brief over Gazaprotest

Een motie van wantrouwen tegen een raadslid, twee leden die boos de vergadering verlaten…

Lees één reactie