Volgens de voorwaarden van StudeerSnel, een platform waarop studiematerialen kunnen worden uitgewisseld, mogen gebruikers geen auteursrechtelijk materiaal uploaden. Mocht dat toch op de site verschijnen, dan haalt het bedrijf het document offline binnen 24 uur nadat er melding over gemaakt wordt. ‘Veelplegers’ worden na vijf overtredingen geschorst van het platform.
Toch stonden er volgens de Erasmus Universiteit handleidingen, oefeningen en presentatieslides op de site die eigendom zijn van de universiteit. De mogelijkheid om inbreuken te melden is volgens de universiteit te arbeidsintensief. De rechter oordeelde dat StudeerSnel niet verplicht kan worden dit proces eenvoudiger te maken, het bedrijf voldoet met de bestaande maatregelen aan Europese richtlijnen. Extra filtermaatregelen, zoals de universiteit eiste, vond de rechter te ver gaan.
Alles automatisch
De advocaat van de Erasmus Universiteit betoogde daarnaast dat StudeerSnel geen neutrale rol heeft bij de verspreiding van het beschermde materiaal, omdat de website ze indexeert en aanbeveelt aan gebruikers. Ook voegt de site een voorblad toe met daarop het logo van StudeerSnel.
De rechter volgt die redenering niet, omdat het indexeren en toevoegen van het logo allemaal volautomatisch gebeurt. Alleen als een site actief, weloverwogen en met volledige kennis van de gevolgen toegang verleent tot een beschermd werk, kan het hierop aangesproken worden.
Proceskosten
De rechter concludeerde dat StudeerSnel het auteursrecht van de Erasmus Universiteit niet schendt, en ook niet onrechtmatig handelde. De universiteit moet het bedrijf 31.500 euro betalen als vergoeding voor de proceskosten.
Het van oorsprong Delftse StudeerSnel is populair onder EUR-studenten. Ze kunnen op de site bijvoorbeeld slides van een college, samenvattingen of oefententamens met elkaar delen. Naar aanleiding van deze rechtszaak begon studentenvakbond STUUR een petitie om StudeerSnel te behouden.
Jammer dat zo’n commercieel bedrijf misbruik maakt van publiek gefinancierd onderwijsmateriaal. Het lijkt mij niet bij het takenpakket van een docent horen het internet af te moeten struinen om eigen leermateriaal te verwijderen. Ik hoop dat de EUR in hoger beroep gaat.
Ik hoop het niet. Erasmus heeft gewoon terecht verloren
Reageren niet meer mogelijk.