Geen geheimen
Cristian Merigo (25, master People, Organisations & Change), of Cris zoals zijn vrienden hem noemen, studeert al vier jaar aan de Erasmus Universiteit. De campus heeft geen geheimen meer voor hem en hoewel hij het warme Italiaanse weer mist, is zijn tijd aan de EUR ‘onvergetelijk’. Cris had graag een aantal dingen anders gedaan in zijn eerste jaar. “Blijf niet bij mensen uit je eigen land, stap uit je comfortzone. Als ik Italiaans had willen spreken, had ik in Italië moeten blijven.” Lachend: “Gelukkig heb ik veel internationale vrienden gemaakt.”
Cris heeft er spijt van dat hij zich niet bij een studentenvereniging heeft aangesloten. “Het is een leuke manier om vrienden met dezelfde interesses te maken en een goede kans om aan bijzondere activiteiten deel te nemen.”
Verwarrende namen
“Wat op de campus aan het begin wel vervelend kan zijn, is dat de gebouwen verschillende namen hebben, Mandeville bijvoorbeeld is volgens mij ook het T-gebouw”, zegt Jelmer van de Ven (22, pre-master Bedrijfskunde). “Uiteindelijk kun je gemakkelijk een plattegrond opzoeken en als je eenmaal in het gebouw bent, valt het best mee hoe massaal het is.”
In de tentamenhal is dat anders. “Ik moest wennen aan de eerste tentamens hier, die vond ik erg massaal.” Jelmer heeft ook een tip voor als je iets even niet weet. “Gewoon niet stressen, niet in paniek raken en vraag het aan iemand. Er zijn genoeg hulppunten op de campus, waar negen van de tien keer wel iemand zit die je kan helpen.”
Balans
Megi Malovcova (20, Economics) verliet haar thuisland Slowakije om hier te studeren. “Gelukkig beviel mijn eerste jaar me erg goed. De campus biedt veel extracurriculaire activiteiten, waar ik volop gebruik van maak. Zo volleybal ik bijvoorbeeld elke week bij Erasmus Sport. Dit helpt me om een goede balans te vinden tussen studeren en ontspannen. Doordat ik op de campus woon, zijn alle faciliteiten voor mij op loopafstand.”
Het vertrek uit Slowakije was voor Megi erg spannend, maar ze heeft er nooit spijt van gehad. “Voordat ik hier kwam, was ik nog nooit alleen buiten Slowakije geweest. Gelukkig ontmoette ik veel leuke mensen, waardoor ik me al snel thuis voelde. Rotterdam heeft me zeker niet teleurgesteld; de stad biedt veel mogelijkheden voor studenten.”
Smeltkroes
Laetitia Lasso (22, Rechtsgeleerdheid) raadt iedereen aan om zich te verdiepen in de talloze verenigingen die de Erasmus Universiteit te bieden heeft. De uni is volgens haar een smeltkroes en dit blijkt onder andere uit het enorme aantal verenigingen. Van sportclubs en culturele verenigingen tot academische genootschappen en maatschappelijke organisaties.
De belangrijkste tip volgens Laetitia? “Je moet je meteen inschrijven! Ik deed dat pas in mijn tweede jaar en toen kwam ik er pas achter hoeveel leuke verenigingen er zijn! Deelnemen aan activiteiten opende deuren naar nieuwe vriendschappen en waardevolle netwerken.” De campus, die op Laetitia eerst groot en intimiderend overkwam, veranderde langzaam in een vertrouwde omgeving. “Een vereniging biedt niet alleen activiteiten die je leuk vindt, maar ook een gemeenschap waar je je thuis voelt.”