Dit is het derde jaar dat voorzitter Candice Moolenaar betrokken is bij de Eurekaweek. Vorig jaar en het jaar daarvoor werkte ze mee als vrijwilliger. “Mijn studie begon in 2020, dus de Eurekaweek zag er door corona anders uit. Ik had daardoor erg het gevoel dat ik ‘de normale’ introductieweek had gemist. Daarom ben ik steeds betrokken bij de organisatie.”
Symbool voor een nieuwe levensfase
‘Spread your wings’ is het thema dit jaar. Het staat symbool voor een nieuwe levensfase, vertelt Moolenaar. “Er zijn zoveel mogelijkheden op de universiteit om jezelf te ontwikkelen en erachter te komen wie je bent en wat je wil bereiken in het leven”, zegt ze. “Met de Eurekaweek hopen wij een fijne start te geven en de eerstejaars wegwijs te maken, zodat ze daarna onbezorgd hun vleugels kunnen uitslaan in Rotterdam.”
Inclusief
Zoals voorgaande jaren biedt het management, het team studenten dat de Eurekaweek organiseert, parallelle avondprogramma’s. “We willen dat er voor iedereen wat leuks is en dat de week zoveel mogelijk mensen aanspreekt”, zegt de alumna van de bachelor Pedagogische wetenschappen. “We bieden bijvoorbeeld een concert met pop-hits in de klassieke muziekstijl als alternatief voor de Take-offparty in Maassilo. Wat leuk is, is dat ze allebei bij hetzelfde gebouw worden georganiseerd op hetzelfde moment, dus deelnemers kunnen er wel samen naartoe fietsen en op het laatste moment hun keuze maken.”
Ook wil het management alle studentenverenigingen betrekken bij de introductieweek. Normaal gesproken moeten verenigingen betalen als ze aanwezig willen zijn op het evenement. “Maar kleine en nieuwe verenigingen hebben daar nog geen middelen voor, daarom krijgen ze dit jaar kosteloos een kraampje op de informatiemarkt”, vertelt Moolenaar. Alle verenigingen staan daarnaast op de website en worden vermeld tijdens de openingsceremonie. “Daarmee hebben nieuwe studenten een goed overzicht van alle verenigingen en krijgen ook kleine verenigingen de kans om zich te introduceren aan de eerstejaars.”
Vertrouwenspersonen
De managementleden willen de goede stappen van organisatoren van vorige jaren doorzetten, zegt Moolenaar, zoals bij het inzetten van vertrouwenspersonen. “Die zijn er 24/7 voor de deelnemers. Ze kunnen de vertrouwenspersonen bellen als ze ergens mee zitten of als ze iets willen delen”, licht Moolenaar toe.
De Eurekaweek werkt ook samen met Safe@EUR, het centrale meldpunt voor ongewenst gedrag op de universiteit. Mocht er iets gebeuren, kunnen deelnemers een melding maken. “Safe@EUR kan je daarbij helpen, je koppelen aan de juiste mensen en je bijstaan in het zetten van de vervolgstappen.”
Duurzaamheid
Ook duurzaamheid staat volgens Moolenaar hoog in het vaandel. De deelnemers krijgen bijvoorbeeld vegetarische en veganistische lunches, herbruikbare bekers en duurzame poncho’s van suikerriet. “Maar we delen geen herbruikbare flessen meer uit, want de meeste mensen hebben thuis al heel veel flessen liggen en we willen ze juist vragen om die dan te gebruiken.”
De Eurekaweek dit jaar begint op zondag 18 augustus met de International Day. Maandag om 10.30 uur vindt de openingsceremonie plaats in Ahoy. In vier dagen doen eerstejaars mee aan verschillende activiteiten, van een informatiemarkt en een cantus tot een sportmiddag. Op donderdag 22 augustus wordt de introductieperiode afgesloten met een muziekfestival aan de Willemskade.