11edag_9juni2024_B3_protest palestina gaza campus plaza studenten politie ontruiming ME wegsturen4_9.6.24_Daan Stam

Update

Demonstranten verlaten de campus in mars, universiteit ruimt tenten op

De bezetting van het Erasmus Plaza is voorbij. De demonstranten hebben rond acht uur…

Een groep die gedurende de middag uitgroeide van dertig naar ongeveer honderd mensen – studenten en medewerkers – gaat niet in op de verzoeken van de politie om het kamp op te pakken en te verplaatsen. De groep is vastberaden niet te willen wijken voor de opbouw van het HeartBeat festival van aanstaande donderdag.

ME-busjes verschijnen bij de campus

Het ultimatum van burgemeester Ahmed Aboutaleb om het tentenkamp te verplaatsen verliep zondag om 18.00 uur. Rond kwart voor zes kwamen de eerste agenten de campus op om het verzoek nogmaals neer te leggen bij de demonstranten. Rond half zeven werd het verzoek voor een derde maal ingediend, maar de demonstranten besloten om te blijven.

Tegen zeven uur verschenen er meerdere busjes van de mobiele eenheid aan de randen van het campusterrein. De politie deelde aan twee vertegenwoordigers van de demonstranten mee dat ze strafbaar zijn als ze weigeren te vertrekken dat ook het recht op demonstratie kan worden ingetrokken door de burgemeester.

Advocaat op de arm

Eerder op de middag was het rustig in het kampement. Ongeveer dertig demonstranten maakten spandoeken, aten wat en overlegden veel met elkaar. Naarmate de deadline van 18.00 uur dichterbij kwam, deden ze sjaals om het hoofd en gaf iemand via een megafoon aanwijzingen en de naam van de advocaat die in geval van arrestatie moet worden gebeld. Met dikke stift werd het telefoonnummer op de arm geschreven.

Rond half zeven richtte een groep studenten in gele hesjes een EHBO-post op. Een van de studenten maakte dit kenbaar aan de demonstranten en riep hen op vooral ‘geen superheld’ te willen zijn, en langs te komen als ze dat nodig hebben.

Dag5 campus protest Palestina campus plaza kamp tenten_4.6.2024_Feba Sukmana

Eerder

Ultimatum voor demonstranten op Erasmus Plaza

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de demonstranten in het tentenkamp meegedeeld dat ze…