Of de demonstranten ook gehoor gaan geven aan het verzoek, is op moment van schrijven niet bekend.

Het Heartbeat Festival is de afsluiting van het lustrumjaar van de universiteit. Daarvoor moet de campus rondom de plaza worden omgebouwd tot een festivalterrein. Park Noord is aan de andere kant van de campus achter het Theilgebouw. Wat de universiteit zal doen als de demonstranten na zondag niet verplaatst zijn, is nog niet duidelijk.

schade beeldscherm leuzen erasmus plaza 2 foto Elmer Smaling

Lees meer

Meer dan 100.000 euro schade door bekladdingen en schade aan scherm

De universiteit schat meer dan 100.000 euro kwijt te zijn aan het verwijderen van de…

Respectvol gesprek

Verder werd donderdag bekend dat de demonstranten en de het College van Bestuur een ‘open en respectvol gesprek’ hebben gehad met elkaar. Waar het gesprek over ging vermeldt de universiteit niet, wel dat de ontmoeting de basis vormt voor vervolggesprekken.

Onderzoekscommissie geïnstalleerd

Verder is vrijdag de Commissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden (CGS) geïnstalleerd door het bestuur. De commissie onder leiding van ISS-rector Ruard Ganzevoort gaat de institutionele banden van de universiteit met Israël bestuderen en advies uitbrengen over het voortzetten dan wel verbreken van die banden. Wanneer de commissie met het advies komt, is nog niet bekend. De komende weken zal er meer over de onderzoeksopzet worden gedeeld met de universitaire gemeenschap, aldus de universiteit op haar website.

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_7_Tyna Le

Lees meer

‘Universiteiten zijn oprecht op zoek naar een antwoord hoe je op een verstandige manier met samenwerkingsverbanden omgaat’

Meerdere universiteiten stellen een commissie in om de banden met Israël te onderzoeken.…

Bijeenkomst om erover te praten

Tevens kondigde het bestuur aan dat er op 24 juni een universiteitsbrede bijeenkomst is om over de situatie in Israël en Gaza te spreken. Studenten en medewerkers hebben een uitnodiging gekregen hier aan deel te nemen, aanmelden vooraf is verplicht. Bij dit gesprek zijn naast het College van Bestuur ook de decanen van de faculteiten en de voorzitter van de CGS aanwezig. De bijeenkomst stond eerst gepland op woensdag 12 juni, maar die datum bleek in een periode van feest voor de joodse gemeenschap te vallen, die wordt gevolgd door een aantal islamitische feestdagen, waardoor de bijeenkomst pas over twee-en-halve week is.

Open brief

In een open brief roepen (op moment van schrijven) 263 wetenschappers en medewerkers van de EUR en het Erasmus MC het College van Bestuur op om de banden met de Israëlische instituties te verbreken. De volledige brief is hier te lezen.

Dag5 campus protest Palestina campus plaza kamp tenten borden leuzen_4.6.2024_Feba Sukmana

Lees meer

Open letter from staff at Erasmus: Cut all ties with Israeli academic institutions

We, staff members of Erasmus University Rotterdam and Erasmus Medical Center, express our…