3edag_1juni2024_protest palestina gaza campus plaza studenten_paviljien graffiti beklad fuck cvb_Daan Stam
De volgens het CvB dreigende taal op het Erasmus Paviljoen. Beeld door: Daan Stam

Aanleiding om de regels aan te scherpen, is dat er volgens het College van Bestuur (CvB) ook antisemitische leuzen en dreigende taal geklad zijn. Om welke antisemitische leuzen het gaat, wilde de woordvoerder niet zeggen. Wel verwees ze naar teksten als ‘Fuck the CvB, Fuck Ed Brinksma’ als voorbeelden van dreigende taal.

Hogedrukspuit

schoonmaker ramen foodcourt leuzen gaza protest foto Maya Barakova
Op de ramen van het Foodcourt zijn leuzen geschilderd, die er dinsdagochtend weer afgehaald worden door een schoonmaker. Beeld door: Maya Barakova

Een schoonmaker is dinsdagochtend begonnen met het weghalen van de leuzen van de ramen van het Foodcourt. Een ander is de Palestijnse vlag op de Institutenlaan aan het wegspuiten. De slangen van de hogedrukspuiten lopen dwars door het tentenkamp, maar de demonstranten maken het de schoonmakers tot nu toe op geen enkele manier lastig.

Vanaf nu staat het CvB alleen nog toe dat de demonstranten spandoeken en kartonnen borden gebruiken om hun mening te uiten. “Bij iedere nieuwe bekladding, beplakking of vernieling op campus Woudestein zal direct aangifte worden gedaan bij de politie”, staat in een statement dat het bestuur maandagmiddag verspreidde.

Mogelijk aangifte voor twee incidenten

Protest palestina gaza campus plaza studenten avond_30mei2024_verf paint leuzen graffiti scherm_Daan Stam
Het grote ledscherm op de Plaza werd op de eerste dag van het protest beklad. Beeld door: Daan Stam

Volgens een woordvoerder zijn er nog geen aangiftes gedaan, en gaat de universiteit ook niet met terugwerkende kracht aangifte doen voor al geschilderde leuzen. Daar zijn mogelijk twee uitzonderingen op. Zo bekijkt het CvB de schade aan het grote ledscherm op de Plaza, waar aan het begin van het protest ‘Free Gaza’ op gespoten is. De schade loopt mogelijk in de duizenden euro’s. De universiteit onderzoekt of ze aangifte gaat doen tegen de daders. Er zijn meerdere demonstranten gezien die op het scherm geklommen zijn, vertelt de woordvoerder.

Ook het incident waarbij een student met een Israëlische vlag over de campus liep en vervolgens werd weggejaagd door demonstranten, wordt onderzocht. “Of we daar aangifte tegen doen hangt mede af van de betrokkene”, vertelt de woordvoerder.

‘Onvoldoende reden voor ontbinding’

Het College van Bestuur heeft ‘nauw contact’ met de driehoek, de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie) over de ontwikkeling van het protest. De driehoek ziet vooralsnog ‘onvoldoende reden’ om de demonstratie te ontbinden, schrijft het CvB. Het bestuur staat nog altijd open voor een gesprek met de demonstranten, maar wel onder bepaalde voorwaarden. “We willen identificatie zien, geen gezichtsbedekking en op een plek waar je goed met elkaar kunt praten. En dat is niet bij het tentenkamp.”

3edag_1juni2024_protest palestina gaza campus plaza studenten_kamp tenten Polak politie_Daan Stam

Lees meer

Derde dag kampement op de campus rustig, na incident vrijdagavond

De demonstratie op de campus is inmiddels z’n derde dag ingegaan. Hoewel het nu rustig…