De nacht was ‘redelijk ontspannen’, vertelt een van de protesterende studenten, die anoniem wil blijven. De nacht verliep echter niet zonder incidenten. “Er waren mensen die ons vertelden dat wat we deden verkeerd was, en iemand draaide vanochtend vroeg hele harde muziek. Maar al met al was het vrij rustig”, zegt de student. De demonstranten hadden om beurten dienst als ‘nachtwaker’ om ieders veiligheid te garanderen. Er waren ook beveiligers van de universiteit aanwezig.

Hier om te blijven

De protesterende studenten en medewerkers zijn niet van plan om hun tententkamp op te breken, voordat hun eisen door het College van Bestuur worden ingewilligd. “Ook al duurt het een paar dagen, we zijn hier omdat er een genocide in Palestina plaatsvindt en we onze stem willen laten horen”, zegt de student. “We zullen blijven tot de universiteit onze eisen erkent.” Er worden gedurende de dag activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en ‘leeskringen’.

Ongenoegen uiten

Sommige voorbijgangers op de campus uitten hun ongenoegen en zetten vraagtekens bij de leuzen die op het campusterrein zijn gespoten. “Er zijn al eerder protesten geweest die duidelijk niet erkend werden door het CvB. We proberen hiermee zichtbaarder te zijn en ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt waarom we hier zijn”, reageert de student, die open staat voor een dialoog met de voorbijgangers. “We praten graag met de andere mensen op de campus om ervoor te zorgen dat iedereen ervan bewust is van wat er gebeurt.”

De gespoten leuzen en de spandoeken staan bij de tenten buiten het Food Court, en een paar op de grond bij het Langeveldgebouw. Er valt onder andere te lezen: ‘We verlieten onze colleges om jullie een lesje te leren’, ‘Het is te laat voor dialoog, we willen nu actie’ en ‘Als Gaza brandt, brandt Rotterdam.’

De universiteit deelt in haar liveblog dat de nacht rustig is verlopen. Wel is de parkeergarage van Mandeville gesloten en de zijn de gebouwen Sanders, Erasmus en Mandeville alleen met een studenten- of medewerkerspas toegankelijk.

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_13_Tyna Le

Lees meer

Palestijns protest op Rotterdam Centraal: ‘Ik had graag willen protesteren op de campus’

Ruim 400 mensen woonden het solidariteitsprotest voor Palestina bij. Als reactie op de…