Een deel van de betogers heeft het gezicht bedekt met Palestijnse sjaals, er is muziek en een constante stroom van leuzen tegen de oorlog in Gaza. De eisen aan het College van Bestuur (CvB) zijn nog steeds dezelfde: het inzichtelijk maken van álle contacten en samenwerkingen met Israëlische instellingen en het verbreken van die banden.

Op de sociale media kondigde actiegroep Rotterdamse studenten voor Palestina begin van de middag aan dat er een protest zou zijn. Hoelang het protest gaat duren en of er plannen zijn om te overnachten op de campus, zoals bij andere universiteiten al gebeurt, konden de demonstranten nog niet zeggen.

Toezeggingen niet concreet genoeg

De door het CvB eerder toegezegde acties als het organiseren van dialoogtafels over de rol van de universiteit in deze kwestie, het instellen van een commissie die de internationale samenwerkingen van de universiteiten tegen het licht houdt en het bijdragen aan de wederopbouw van Gaza, is voor de demonstranten niet concreet genoeg.

Namens de demonstranten voert Çağlar Köseoğlu, docent bij het Erasmus University College, het woord. “Zolang het bestuur onze eisen niet inwilligt gaan wij niet stoppen. Waarom verschuilt het bestuur zich achter een commissie, en kunnen ze niet zelf besluiten om de banden met Israël te verbreken? En er is nog veel onduidelijk over de commissie: is het advies dwingend, welke normatieve criteria worden gehanteerd? Wat is de rol van studenten en docenten?”

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_29_Tyna Le

Lees meer

Collegevoorzitter Brinksma: ‘Laten we een poging wagen om dichter bij elkaar te komen’

Het universiteitsbestuur reageert op de Palestinaprotesten met dialoogtafels, een…

Houding CvB ‘onverdedigbaar’

Köseoğlu noemt de plannen van het CvB meer een strategie om ‘het momentum van de protesten te neutraliseren en geen toezeggingen te hoeven doen. Hij noemt het ‘onverdedigbaar’ om deze neutrale houding aan te nemen ‘tijdens een genocide’. “Het doet zeker geen recht aan de officiële Erasmiaanse waarden van de EUR, zoals maatschappelijke betrokkenheid en kritisch wereldburgerschap.”

Köseoğlu hoopt dat het een vreedzaam protest blijft en er veel mensen komen die zich willen laten informeren en zich aansluiten bij het protest.

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_7_Tyna Le

Lees meer

‘Universiteiten zijn oprecht op zoek naar een antwoord hoe je op een verstandige manier met samenwerkingsverbanden omgaat’

Meerdere universiteiten stellen een commissie in om de banden met Israël te onderzoeken.…

Ver van m’n bed

Op een meter of tien afstand is een van de demonstrerende studentes in gesprek met twee passerende rechtenstudenten die net uit college komen.  Ze waarderen het dat de studente met ze in gesprek ging. “Ik vond het heel goed dat ze probeerde uit te leggen waarom ze hier staan. Ik ben op zich ook niet tegen dit protest, maar het voelt als een stap te ver om er bij te gaan staan”, zegt de student. Zelf zegt hij ‘tegen Hamas maar voor het Palestijnse volk te zijn’, maar geeft ook toe dat de hele situatie ver van zijn bed voelt.

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat ‘demonstreren op de campus prima is zolang het vreedzaam is’. “Het is goed om te zien dat de demonstratie zonder incidenten lijkt te verlopen.”

Zo ging het protest half mei Bron: youtu.be

Toegang met pasje

De universiteit houdt via een liveblog bij welke maatregelen er worden genomen.
Daarop valt te lezen: “Op dit moment verloopt de demonstratie vreedzaam, er is geen reden om zoals eerder te besluiten de gebouwen volledig te sluiten. Alle geplande bijeenkomsten, colleges en andere evenementen gaan door. Uit voorzorg is besloten dat het Sandersgebouw, het Erasmusgebouw en het Mandevillegebouw alleen toegankelijk zijn op vertoon van medewerkerspas of studentenpas. Het is gewoon mogelijk om de parkeergarages uit te rijden, inrijden is momenteel niet mogelijk.”

Precies twee weken geleden was er ook een protest aangekondigd op de campus, maar dat werd op het laatste moment verplaatst naar het centraal station, nadat de universiteit de avond ervoor besloot alle gebouwen op de campus te sluiten.

Lees 10 reacties