De huren zijn dit jaar weer flink verhoogd. Amsterdam is niet alleen ingehaald door Rotterdam maar ook door Den Haag, waar studenten nu gemiddeld een paar euro meer kwijt zijn: 618 en 614 euro per maand. De goedkoopste universiteitsstad is Wageningen, daar is de huur gemiddeld 428 euro per maand.

Relatief goedkoop

Studenten in Enschede betalen gemiddeld 466 euro huur. De prijs wordt vooral gedrukt omdat 63 procent van het aanbod bestaat uit kamers met gedeelde voorzieningen. Met gemiddeld 390 euro huur per maand zijn dat de goedkoopste kamers van Nederland.

Onzelfstandige kamers zijn niet alleen goed voor de portemonnee van studenten, maar ook voor hun mentale gezondheid, stelt LSVb-vicevoorzitter Job Vermaas. Ze leren meer mensen kennen en voelen zich sneller thuis in de stad.

tabel studentenkamers huur 2023 verbeterd
De gewogen gemiddelde huurprijs per universiteitsstad in 2022 en 2023. Beeld door: Monitor Studentenhuisvesting

Woonbeleid

Maar de hoogte van de huur is niet het enige criterium van de LSVb-ranglijst. De steden krijgen ook punten voor overleg, beleid en informatievoorziening. En op die punten scoort Enschede beter dan bijvoorbeeld Wageningen, de nummer vijf van de lijst. De huren zijn daar gemiddeld het laagst, maar het woonbeleid laat daar wat meer te wensen over.

Lees meer

Bezittingen weg, geen verwarming en intimidatie. Studenten worstelen met huisbazen

In een steeds krappere kamermarkt ontstaan er regelmatig conflicten tussen studenten en…