De overige zetels worden ingevuld door leden van de Erasmus Student Coalition (van twee naar drie zetels, net iets minder stemmen dan OUR) en de Progressive Student Party (behoudt twee zetels).

OUR Erasmus is een nieuwe partij, opgericht met het idee om alle studieverenigingen te vertegenwoordigen in de raad. Helemaal nieuw zijn de leden niet, nummer 2 op de lijst Timo Zandvliet zit momenteel in de raad namens Erasmus Alliance en gaat op voor zijn derde jaar als raadslid. De Alliance is nu nog de grootste partij in de raad maar verdwijnt helemaal na de zomer, als de nieuwe raad van start gaat.

Opnieuw stopt grootste partij

Daarmee verdwijnt net als vorig jaar de grootste partij volledig uit de raad. De Erasmus Alliance (nu vier zetels) zette sowieso maar één kandidaat op de lijst, en die is niet herkozen. Vorig jaar stopte Aeffix ook al terwijl het met vijf zetels in de raad op dat moment de grootste was. Het onafhankelijke raadslid lijkt helemaal passé: net als vorig jaar zijn alle gekozen kandidaten lid van een partij.

Alle gekozen raadsleden

Liberi Erasmi: Reinier van Woerden, Nawin Ramcharan, Deniz Alican, Luna Becirspahic.

OUR Erasmus: Hugo Speelman, Timo Zandvliet, Thor Hogerbrugge.

Erasmus Student Coalition: Bashar Farousi, Esra Kahramanoglu, Achraf Taouil

Progressive Student Party: Sara Ouljour, Malakye Outerbridge

(Gesorteerd op aantal stemmen per partij en dan kandidaat)

Van Woerden haalt meeste stemmen

Liberi-kandidaat Reinier van Woerden behaalde verreweg de meeste stemmen. Er werd maar liefst 594 keer op hem gestemd, bijna twee keer zoveel als zijn lijsttrekker Nawin Ramcharan. Gevraagd naar een verklaring verwijst de bestuurskundestudent naar ‘een enthousiaste campagne van Liberi, waarin iedereen heel goed samengewerkt heeft’. Hoe hij dan twee keer zoveel stemmen binnenhaalde als Ramcharan durft hij niet te zeggen. Mogelijk is zijn lidmaatschap van studentenvereniging Navigators daarin een factor.

Met Liberi wil Van Woerden zich inzetten voor ‘meer stemrecht voor studenten en voor de academische vrijheid, want daar is het volgens een recent rapport van de Europese Commissie slecht mee gesteld in Nederland’. “Ik wil iedereen die een zetel gehaald heeft feliciteren en ik hoop op een mooie samenwerking. Het is mooi om te zien dat een recordaantal studenten zich kandidaat gesteld heeft”, besluit hij.

Stijgende lijn

Er is dit jaar iets meer dan vierduizend keer gestemd, wat neerkomt op 9,8 procent van de stemgerechtigde studenten. Dat is hoger dan vorig jaar, toen was de opkomst 8,7 procent. Daarmee zit de opkomst al een paar jaar in de lift.

Verkiezingen elections stembiljet stemhokje stemmen potlood Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

U-raadsverkiezingen van start met recordaantal kandidaten

Vanaf dinsdag 14 mei tot woensdag 22 mei kunnen studenten stemmen op een recordaantal van…

Lees 10 reacties