De oprichting van een commissie die samenwerkingsverbanden gaat toetsen was al eerder aangekondigd. Ook deelde het bestuur al de hun bekende relaties met Israëlische instellingen. Nieuw is het plan om dialoogtafels te organiseren over het conflict en dat de universiteit wil bekijken hoe het kan helpen met de wederopbouw van de academische gemeenschap in Gaza.

'Veel liever niet'

Donderdag sloot het College van Bestuur op ‘dringend verzoek’ van de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie de campus, waardoor het aangekondigde Palestinaprotest zich verplaatste naar het Centraal Station. “Dat hadden we veel liever niet hoeven doen”, schrijft het CvB over die beslissing. “De veiligheid van zowel studenten, medewerkers als demonstranten kon niet worden gegarandeerd.”

Het CvB benadrukt dat er ruimte blijft voor kritisch debat dat ‘schuurt’ en dat het in gesprek wil blijven met de demonstranten, maar dat het CvB zich niet ‘laat gijzelen’ door partijen die ‘niet in gesprek willen, maar een revolutie afdwingen’, zoals in het statement van het instagramaccount @rdamstudentenvoorpalestina stond.

'Saamhorigheid versterken'

Met de dialoogtafels, die via het IDEA Center en mogelijk Studium Generale en de Living Room moeten worden georganiseerd, wil het CvB de ‘saamhorigheid en het begrip binnen de EUR-gemeenschap versterken’. De commissie die de samenwerkingsverbanden van de EUR tegen het licht gaat houden, gaat dat doen aan de hand van criteria als ‘mensenrechten, kennisveiligheid en de kernwaarden van de EUR’. Als de commissie is opgericht, zal als eerste gekeken worden naar partners die betrokken zijn bij de situatie in Gaza en Israël. Wanneer de commissie aan de slag gaat, is nog onduidelijk.

De mogelijkheden voor de universiteit om concreet bij te dragen aan de wederopbouw van de ‘academische structuur’ in Gaza zijn volgens de bestuursleden ‘beperkt’. Desondanks willen ze graag onderzoeken en in gesprek gaan met de EUR-gemeenschap ‘hoe we samen met andere universiteiten en de internationale academische gemeenschap studenten, wetenschappers en instituten in Gaza kunnen helpen. Zowel in Gaza en op de Westbank, als in uitwisseling van studenten en medewerkers.’

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_13_Tyna Le

Lees meer

Palestijns protest op Rotterdam Centraal: ‘Ik had graag willen protesteren op de campus’

Ruim 400 mensen woonden het solidariteitsprotest voor Palestina bij. Als reactie op de…